Ny jätteökning för Volvos systermärke i Ryssland efter svartlistningen

Volvo Cars ägare Geely har svartlistats av Ukraina. Volvos systermärke Geely Auto fortsätter nu att växa kraftigt i Ryssland. I juni ökade försäljningen med 440 procent. 

I slutet av juni svartlistades Volvo Cars 82-procentiga ägare Geely Holding av Ukrainas antikorruptionsmyndighet. Anledningen är att bolaget sägs göda den ryska krigskassan genom sin ökande verksamhet i Ryssland. Bilmärket Geely Auto har blivit stor vinnare när andra märken lämnat Ryssland efter kriget. 

Nu visar det sig att Geelys försäljning fortsätter att öka kraftigt i Ryssland. Nya siffror från Autostat visar att Volvo Cars systermärke Geely Auto växte med 420 procent i juni och blev landets fjärde största märke med 6903 sålda bilar i Ryssland i juni. Geely Auto har blivit en stor vinnare på att många europeiska märken valt att lämna Ryssland sedan  invasionkriget mot Ukraina inleddes i februari 2022. 

Volvo Cars, med Li Shufu som ordförande, valde att lämna Ryssland direkt efter att landet anfallit Ukraina den 24 februari 2022. Koncernens märke Geely Auto valde dock att stanna kvar i Ryssland. Geely i Sverige  har tidigare uppgett att ”de inte kommenterar på politiska frågor. Geely Holding följer de lagar och regler som gäller på de marknader vi befinner oss och de gäller de olika innehavsbolagen också.” Volvo Cars tillverkar sin nya bilmodell Volvo EX30 i Geely Autos fabriker i Kina.

Den ryska bilförsäljningen växte med 250 procent i juni, men jämförelsesiffrorna i juni förra året var kraftigt påverkade av att många bilmärken dragit igång sina bojkotter mot Ryssland. Totalt såldes 82 407 personbilar i Ryssland i juni 2023. 

Det största bilmärket är nu Lada med 23 777 sålda bilar i juni. Statliga kinesiska märket Chery är tvåa på marknaden.  Haval, som är ett systermärke inom Great Wall till Ora som säljs i Sverige, är tvåa på marknaden. Kia, Hyundai och Toyota finns fortfarande med på topplistan, men minskar nu kraftigt då de lämnar Ryssland. De tillverkarna har haft bilfabriker i Ryssland, som de sålt till ryska staten och som nu håller på att avvecklas. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester