Elon Musk: ”Kina kommer förgöra de flesta bilmärken”

Nu varnar Elon Musk för att kinesiska elbilsmärken kan förstöra hela bilindustrin i Europa och USA om inte handelshinder införs. 
– Ärligt talat tror jag att om det inte finns etablerade handelshinder kommer de i stort sett att rasera de flesta andra företag i världen, säger Elon Musk under Teslas investerarsamtal. 

Den kraftigt ökande bilexporten från Kina har varit ett het potatis inom bilbranschen den senaste tiden. I höstas inledde EU en utredning om kinesiska bilföretag fått orättvisa statsstöd från Kina. Åtgärden kom efter lobbyverksamhet från europeisk bilindustri. Resultatet kan leda till att EU inför högre tullar än dagens 10 procent.

Men kanske handlar det inte egentligen inte om statsstöd, utan att de kinesiska tillverkarna är extremt bra och har ett försprång mot tillverkare i väst. Nu ger Teslas vd Elon Musk sin syn på saken – och han varnar för att hela bilindustrin i Europa och USA kan slås omkull. Precis samma sak som hände med mobiltelefonindustrin för drygt 20 år sedan.

Kinesiska BYD har gått om Tesla som världens största tillverkare av elbilar. Nu sätter de in egna bilfartyg för att skeppa bilar från Kina.

– Vår observation är generellt att de kinesiska bilföretagen är de mest konkurrenskraftiga bilföretagen i världen. Så jag tror att de kommer att ha betydande framgångar utanför Kina beroende på vilken typ av tullar eller handelshinder som etableras. Ärligt talat tror jag att om det inte finns etablerade handelshinder kommer de i stort sett att rasera de flesta andra företag i världen. Så de är extremt bra. 

Tesla är måhända själva en kinesisk biltillverkare då de har sin mest produktiva fabrik i Shanghai. En stor andel av Teslabilarna som säljs i Europa tillverkas i Kina. Men Elon Musk utesluter inte att Tesla kan komma att samarbete med kinesiska märken, i viss mån. 

Om vi inte ser en uppenbar möjlighet att samarbeta, så är vi naturligtvis glada att ge alla elbilsföretag tillgång till vårt laddningsnätverk. Vi är också glada över att licensiera full självkörning, kanske licensiera andra tekniker och allt som kan vara till hjälp för att främja revolutionen för hållbar energi, säger Elon Musk.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester