Dubbelsmäll knockar Europas bilindustri

Dubbelsmäll för den europeiska bilindustrin. Straffullar och ras i Kina ställer oss inför en ödesmättad tid.
– Bilindustrin i Europa kläms från två håll, det är den allvarligaste krisen genom alla tider, säger ekonomiexperten Claes Hemberg. 

Porsche är ett av de bästa exemplen på den europeiska bilkrisen. Det tyska bilmärket under Volkswagens krisande paraply tappar 42 procent av sin försäljning i Kina. Volvo Cars tappade 2 procent i Kina i mars. Samtidigt hotas man nu av 25 procentiga tullar i USA.
– Porsche har levt på gamla meriter. Man har sålt bilar till äldre män i München och tror att unga kineser ska vara intresserade av samma sak.

Europa måste stå på egna ben. Bilbranschen i den gamla världen står och faller. Nu hotar en enorm bilkris i Europa som vi bara sett början på.
– Det är en unik situation för biltillverkarna i Europa. Man förlorar två viktiga marknader av helt olika anledningar. Det är den allvarligaste krisen genom alla tider. 

Porsche rasar 42 procent i Kina, samtidigt som man åker på 25 procents tull i USA.
Volvos vd Håkan Samuelsson måste brottas med ett ras på 22 procent i Kina, samtidigt som USA smäller till med 25 procents tull. Vi har bara sett början på en akut bilkris.

Claes Hemberg medger att det ser mörkt ut. Men hoppet är inte helt ute. Inte ännu i alla fall. Men då krävs det att europeerna är beredda att göra upp med sina arv, vända blad och tänker nytt. Men det tar flera år innan de hinner ställa om och krisen är akut.
– Nu behöver de verkligen ha en krisplan och komma på att bygga det som kunderna vill ha. Men inte nu, utan om några år. Elektrifieringen kommer att fortsätta och gå framåt. Då måste man vara förberedda.

Sedan kriget har bilfabrikerna varit ett viktigt nav i den europeiska ekonomin. När de vacklar så rubbas fundamenten för vår välfärd och trygghet. Miljontals jobb hotar att försvinna i USA om tullchocken består samtidigt som raset i Kina håller i sig.
– I Europa ger bilindustrin jobb till 14 miljoner människor, det är en enormt viktig näring. Därför måste vi se till att hålla liv i den. 

Däremot kan det komma något positivt för alla vanliga människor. Kriser får folk att tänka om och ändra sina vanor. 
– För konsumenterna kan det komma ut något positivt av allt detta. När amerikanska varor blir dyrare så väljer man istället kanske kinesiska eller inhemska. Samtidigt tror jag att vi kan se en turism av amerikaner som kommer hit för att köpa Iphones eftersom det är halva priset på dem här.

Claes Hemberg ser en möjlig utveckling där världsbalansen förändras. Gamla fiender närmar sig varandra och tidigare vänner kommer på kant med varandra. 
– Sedan är det inte omöjligt att relationen till Kina blir bättre. Det kommer billiga kinesiska elbilar till oss som gör det möjligt för fler bilister att bli elektrifierade.
LÄS MER: