Diesel läggs ner – svenska polisen måste snart gå över till elbilar

Svenska polisen kommer sannolikt att behöva gå över till elbilar inom några år. 
Polisen har fram till 2029 beställt 1000-tals dieseldrivna Volvo XC60-bilar – men Volvo har tagit beslut om att lägga ner modellen. 
Nya Volvo XC60 kommer endast med eldrift från år 2024. 

Den svenska polisen har skrivit ett stort leveransavtal med Volvo Cars om framtidens polisbilar. Fram till 2029 ska polisen köpa in 2200 bilar av modellerna XC60 och V90 utrustade med den senaste tekniken. Bland annat har bilarna 360-graderskamera och en mycket avancerad hastighetsradar. Bilen har nu börjat levereras till polisen.

Polisen och Volvo Cars har gått ut med att bilarna ska vara diesel- och bensindrivna och med mildhybridteknik. Det finns bara en liten hake – Volvo Cars håller på att lägga ner sina modeller med förbränningsmotor. Senast 2025 ska varannan Volvo som säljs vara elektrisk och senast 2030 ska alla Volvobilar vara eldrivna. Volvochefen Håkan Samuelsson har sagt att han skulle helst se ett förbud mot fossila bilar.

Volvos nya konceptbil visar hur de nya elektriska modellerna av XC-modellerna kommer att se ut. Bilarna ska också få nya namn.

Polisen fick häromveckan sina första Volvo XC60 patrullbilar med diesel. Men redan 2024 kan det vara dags att gå över helt till el för patrullbilarna. Då lanserar Volvo nya modellen av XC60, som kommer att bli helt eldriven. Tillsammans med Northvolt utvecklar de nya batterier som ska utvecklas i Sverige och få en räckvidd på uppåt 100 mil. 

Den första bilen att utrustas med battericeller utvecklade av joint venture-bolaget blir den elektriska efterföljaren till Volvo Cars bästsäljande XC60-modell, uppger Volvo Cars i ett pressmeddelande. 

Polisen kan varken bekräfta eller dementera om de kommer att gå över till elbilar när Volvo lägger ner sina förbränningsmotorer i XC60-modellen. Tidigare har svenska polisen testat elektriska Nissan Leaf, men valde att köpa in Volvobilar i stället.

– Vi har inte mer att kommentera än det som vi tidigare förmedlat, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter. 

Polismyndigheter i andra länder har testat elbilar med varierande framgång. Los Angeles-polisen köpte in ett stort antal BMW i3-bilar, men tvingades rea ut dem då de knappt användes. På flera håll i USA har Tesla-bilar använts med större framgång. Och nyligen tog Tesla fram en speciell polisversion som den brittiska polisen ska börja använda och utvärdera. Ja, även polisens framtid är elektrisk. 

Brittiska polisens Tesla Model 3.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester