”Den största och grymmaste suv man kan äga”

Coolast, tyngst och störst. Här är Mercedes-Benz G 500 4×4² – den största suv som går att köra med B-körkort.
– Det finns ytterst få bilar som väcker lika mycket uppmärksamhet som den här, säger Mustafa Ismail, ägare av Mia Bilcenter i Huddinge.

Mercedes Geländewagen brukar beskrivas som en Formel 1-bil fast för terrängen. Med en 4-liters V8 på 422 hästkrafter och 610 newtonmeter samt terrängdäck som är 325 millimeter breda kan monstret köra uppför backar med en lutning på 52 grader.

Nu är det sällan som vi vanliga bilförare behöver såna avancerade terrängegenskaper, men den här bilen har ett militärt ursprung.
Mercedes-Benz G-Klass, tidigare också känd som Geländewagen eller G-Wagen, började tillverkas 1979. Målet var att leverera en offroadbil som kunde utmana ikonen Land Rover Defender om herraväldet i terrängen. Och det lyckades ju tyskarna med.
På senare år har designen utvecklats samtidigt som lyx och flärd adderats tillsammans med allt kraftigare drivlinor.

En vanlig G-klass väger 2,5 ton. Det här monstret 4×4² väger ytterligare 500 kilo samtidigt som portalaxlar ökar markfrigången till 450 millimeter och spårvidden med 300 millimeter.

Nu står ett ytterst ovanligt exemplar på Mia Bilcenter utanför Stockholm. Enligt ägaren Mustafa Ismail finns det knappt några vita bilar av den här modellen i Sverige.
– Nej, det finns bara ett exemplar i det här utförandet, vit lack med extra kolfiberpaket. Och en G-klass har varit min drömbil länge, så när jag hittade den så högg jag direkt och köpte. Det är den största suv som kan köras med B-körkort.

Får bilen mycket uppmärksamhet?
– Ja, alla tittar. Om den står bredvid en supersportbil för tio miljoner så tittar de flesta på Geländewagen. Ytterst få bilar väcker lika mycket uppmärksamhet som den här.

Varför har du sänkt priset på bilen?
– Det är fortfarande tuffa coronatider, där köpare är mer försiktiga. Men den som vill betala 1,6 miljoner för den här bilen gör en bra affär.

Vad händer om du inte lyckas sälja bilen i sommar?
– Då kommer jag att njuta av den i sommar. Det är en fantastiskt rolig bil att åka omkring i.

Se annonsen på handlarens hemsida

Fakta Mercedes-Benz Modell G

Reg nr: QTH778
Mil: 2 800 mil
Fordonstyp: suv
Drivmedel: Bensin
Växellåda: Automatisk
Fordonsår: 2016
Märke: Mercedes-Benz Modell G

Köp din suv online

Senaste nytt