De vill konvertera din bil till el för så lite som 15 000 kr

Här är den billiga elektriska tekniken som gör att alla kan få råd med elbil. 
New Electric konverterar gamla bensinbilar till el för så lite som 15 000 kr. 
– Det är som ett gigantiskt Meccano-kit. Ska vi göra det i stor skala måste vi göra det otroligt enkelt, säger grundaren Kevin Sharpe till Autocar. 

Många fullt fungerande bilar skrotas, vilket knappast är särskilt miljövänligt. Och att tillverka helt nya elbilar släpper ut mycket CO2. Enligt Polestar måste bilarna köras i många tusen mil innan de börjar bli mer klimateffektiva än en dieselbil. Därför kan en gammal bil konverterad med elmotor och batteri vara den mest klimatsmarta lösningen.

Nu kommer en ny lösning från Irland och Nederländerna, där äldre bilar kan konverteras till eldrift till mycket lägre kostnader än tidigare. Företaget New Electric har som affärsidé att konvertera befintliga bilar till eldrift och kan göra det för mindre än 15 000 kr om du lägger ner eget arbete. Tidigare har företagets konverteringar kostat betydligt mer. 

– När vi började detta, redan 2008, var det helt skräddarsytt. Varje bil vi gjorde var som att börja på nytt. Nu kommer det till en punkt där det kommer att vara en inbyggd lösning för många fordon. Vi vill komma till den punkt där det är som ett gigantiskt Meccano-kit. Det är dit vi siktar, för om vi vill göra det i stor skala måste vi göra det otroligt enkelt, säger grundaren Kevin Sharpe till Autocar. 

Affärsidén är att använda äldre bilar som är av god kvalitet, men på grund av mekaniska problem kan vara på väg till skroten och konvertera dem till eldrift. Det kan handla om en fin Lexus, BMW, Jaguar eller kanske Volvo. 

New Electric konverterar både bilar och båtar till eldrift med en elmotor på 200 hk.

Antingen kan du lämna in din bil till New Electric, eller så beställer du ett kit och gör det själv, eller på en lokal verkstad. Och planen är att skala upp verksamheten till stordrift. 

Tanken är att jobba mer som inom båt- och flygbranschen där delar byts ut och uppgraderas hela tiden, i stället för att skrota båten eller flygplanet. Nyligen köpte företaget en Lexus GS450 med perfekt kaross, men trasig hybriddrivlina för 7000 kr. Sedan tas förbränningsmotorn bort och den elektriska drivlinan återanvänds. 

– Du kan sedan tillämpa lite magi på det, vilket gör att du kan återanvända de två motorerna som finns i en hybriddrivlina, snarare än den enda som normalt används, och helt plötsligt har du en helt elektrisk drivlina på 300 hk. 

I normalfallet räknar New Energy att det ska gå att skapa en elbil med 30 mils räckvidd för cirka 80 000 kr, inklusive bilen. Då går bilen att snabbladda med 250 kW. 

Nyligen konverterade kunden Damien McGuire sin BMW 3-serie till eldrift för mindre än 13 000 kr, men då lade han ner en hel del eget arbete på bilen, enligt Autocar. Hur den låga summan även räcker till ett batteri är det stora frågetecknet.

LÄS MER: Mini vill hjälpa dig konvertera din Hundkoja till el

Köp din elbilar online

Senaste nytt