Därför går Europa miste om Teslas nya gigantiska batterifabrik

Tesla skrotar planerna på en gigantisk batterifabrik i Berlin. Istället flyttas fabriken till USA – på grund av högre bidrag. Det är bara en i raden av elbilssatsningar som Europa går miste om, även Northvolt planerar att flytta sina nya fabriker.

För tre år sedan sade Elon Musk att Tesla skulle bygga världens största batterifabrik i Grünheide utanför Berlin där företaget har sin europeiska bilfabrik. Men nu är planerna skrotade. Istället kommer fabriken att byggas i USA, uppger Reuters och Autonews.

Det är ekonomiministeriet i Brandenburg som bekräftar att Tesla skrotat planerna på att bygga en gigantisk batterifabrik i Berlin. De nya amerikanska skattelättnaderna som president Joe Biden infört gör gärna investeringar i USA gör att det blir betydligt mer lönsamt att bygga fabriken där. 

– Tesla har startat sin batterisystemtillverkning i Gruenheide och förbereder sig för att tillverka battericellskomponenter. Företaget har prioriterat ytterligare produktionssteg i USA eftersom skatteincitament gör affärsvillkoren mer gynnsamma där, säger ekonomiministeriet i Brandenburg i ett uttalande.

Även svenska Northvolt har berättat att de troligen kommer att skrota sina planerade fabriker i Europa och istället bygga dem i USA. Vd Peter Carlsson varnar för att investeringar nu i snabb takt försvinner från Europa.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester