Northvolt varnar: Därför flyttar investeringar från EU till USA

Northvolt kan göra ett miljardklipp på president Bidens stora elbilssatsning. Genom att öppna en fabrik i USA kan Northvolt få åtta miljarder kronor från klimatpaketet och Inflation Reduction Act. Nu varnar Nortvolths vd för att Europa kan bromsas ner i investeringar. 
– Det driver helt klart på investeringarna nu i en mycket snabb takt, säger Peter Carlsson till Bloomberg Television.

Europeiska bilföretag med tillverkning i USA kan få miljarder från Joe Bidens klimatpaket och skattelättnader från Inflation Reduction Act (IRA). Klimatbidrag gör att så mycket som 30 procent av Northvolts driftskostnader i USA kan betalas av skattelättnader. 

Northvolts vd Peter Carlsson jämför en kommande amerikansk med den som nu byggs klart i Sverige. Totalt skulle en ny amerikansk fabrik ge åtta miljarder i skattelättnader. 
– Tyvärr finns det en risk att dessa investeringar tar lite fart från Europa, säger Peter Carlsson, till Bloomberg television

Flera stora företag, bland annat lastbils- och entreprenadmaskinstillverkaren AB Volvo har varnat för att de amerikanska bidragen på totalt 5500 miljarder kronor kommer att flytta investeringar. Särskilt jämfört med EU:s plan som bygger en krånglig ansökningsprocess där pengar dras från olika omställningprogram. Vid ett EU-toppmöte förra veckan fanns ingen vilja att luckra upp reglerna för stöd. 

– Om inget händer i Europa måste vi tänka på var vi ska lägga de initiala investeringarna för att skala upp kapaciteten för några av teknologierna i värdekedjan, säger Volvo Lastvagnars vd Martin Lundstedt  till Bloomberg. 
LÄS MER: Därför kan Toyota bli ett nytt Nokia

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester