Därför får Audis vd sparken av VW-bossen Oliver Blume

Audis vd Markus Duesmann får sparken av Volkswagen-gruppens koncernchef Oliver Blume. Sparkningen kommer efter att Blume offentligt sågat Audi. Orsaken till missnöjet är försenad lansering av nya elbilar och försäljningsraset i Kina. 

Häromdagen gick Volkswagens koncernchef Oliver Blume ut offentligt och sade att Audi hamnat på efterkälken när det gäller elbilar. En enorm förnedring av vd:n Markus Duesmann och redan då anade många att Duesmanns dagar på vd-posten var räknade. 

Och nu kommer beskedet: Markus Duesmann sparkas som högsta chef för Audi och kommer att ersättas den 1 september med Volkswagen Groups nuvarande strategichef, Gernot Döllner.

Gernot Döllner tar över ratten hos Audi. Foto: Audi

Markus Duesmann har en bakgrund från Mercedes-Benz och BMW. Han har varit utvecklingschef för Mercedes F1-stall och inköpschef för BMW. han rekryterades till Audi av förre Volkswagen-chefen Herbert Diess, vilket numera inte är en merit. Det är därför ingen stor överraskning att Oliver Blume nu väljer en person med gedigen Volkswagen-bakgrund i Audi-toppen. 

Beskedet kommer samtidigt som Audi har drabbats av stora motgångar på den viktiga Kinamarkanden. Försäljningen har sjunkit med 16 procent under första kvartalet, och tappet sägs ha fortsatt under andra kvartalet. 

– Jag skulle vilja tacka Markus Duesmann för allt viktigt arbete han har gjort under sin tid på Audi. Han har medfört stor framsynthet och vision för att planera och driva fram viktiga strategiska beslut, inklusive, först och främst, elektrifieringsstrategin, säger Audis styrelseordförande Manfred Döss.

Precis som Oliver Blume är Audis nya chef en verklig veteran inom Volkswagen-koncernen. Gernot Döllner började på företaget redan 1993 som doktorand  i maskinteknik. Han hr arbetat i flera ledande befattningar på Porsche och bland annat ansvarat för utvecklingen av Porsche Panamera.