Därför är Elon Musk chanslös mot svensk strejk

Tesla och Elon Musk är inte vana vid att få mothugg eller att tvingas ge sig. Och de vann första ronden mot IF Metall. 
Men mot den svenska strejken kommer världens rikaste man att vara chanslös. Att nya bilar snart inte kan lossas i hamnarna är bara början. Facket kan stoppa allt från sophämtning till bankärenden för Tesla. 
Strejken kommer att pågå i månader och år om inte Tesla ger upp eller lämnar Sverige. 

KRÖNIKA – ÅSIKTERNA ÄR SKRIBENTENS EGNA. Strejken mot Tesla fick till en början väldigt små konsekvenser konsekvenser. Bilägare kunde lämna in sina Teslor på service och reparation ungefär som vanligt. De flesta mekanikerna hos Tesla är inte med i facket och valde att jobba på som vanligt. Tesla vann första ronden mot IF Metall. Men om Tesla tror att IF Metall och den svenska fackföreningsrörelsen tänker ge sig är de naiva. 

Redan nu i veckan inleds nästa steg. IF Metall har tagit ut skadeverkstäder som lagar skador och lackerar Teslor i sympatistrejk. Dessutom ska ett logistikföretag som gör i ordning Teslas nya bilar i hamnarna strejka. Veckan därefter går dessutom Transportarbetareförbundet ut i sympatistrejk och får inte lossa Teslas bilar i svenska hamnar
LÄS MER: Stefan Löfvens attack på Tesla: ”Skäms!”

Strejken fick till en början ganska små konsekvenser och Tesla kan sägas ha vunnit första ronden. Men nu trappar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä upp konflikten med Tesla.

Och detta lär bara vara början. Senast en liknande konflikt pågick var 1995 då Handels gick ut i strejk mot Toys R Us som vägrade teckna kollektivavtal. Den gången kom strejken att pågå i mer än tre månader. Förutom att butikspersonalen togs ut i strejk inledde åtta olika fackförbund sympatistrejker mot Toys R Us. Bland annat upphörde alla leveranser och sophämtning hos bolaget. Toys R Us kunde inte utföra bankärenden och städningen hos bolaget upphörde. 

Att facket kan tvinga någon till ett avtal företaget inte vill ha med strejk kan tyckas vara ålderdomliga maffiametoder och inkräkta på den fria företagsamheten. Men i Sverige har fackföreningar laglig rätt till stridsåtgärder mot företag som vägrar teckna kollektivavtal. Räkna därför med att Tesla drabbas av en provkarta på nya stridsåtgärder. 
LÄS MER: Stefan Löfvens attack på Tesla: ”Skäms!”

Om facket ger upp mot Tesla rasar hela den svenska modellen och fackets roll i samhället. Den 20 december i år fyller Saltsjöbadsavtalet 85 år. Den svenska modellen bygger sedan dess på att fackförbund och arbetsgivarorganisationer tillsammans tagit ansvar för villkor och lönebildning på den svenska arbetsmarknaden. Att ge upp den svenska modellen är det sista fackföreningsrörelsen vill. De är därför beredda att strejka i åratal mot Tesla om det behövs. IF Metall har tio miljarder kronor i sin strejkkassa. 

Den här gången möter facket dock en mäktigare motståndare än någonsin: Världens rikaste man, Elon Musk. På sin sida har han världens högst värderade bilföretag, över 2500 miljarder kronor i förmögenhet, rymdraketer, satelliter och sociala nätverket X. Knappast någon annan person i världen som inte är stats- eller regeringschef har större makt. 

Trots Elon Musks enorma maktposition och förmögenhet är det svårt att se hur Tesla ska kunna besegra IF Metall och resten av den svenska fackföreningsrörelsen som nu sluter upp. Det kommer helt enkelt bli omöjligt för Tesla att bedriva sin verksamhet i Sverige så länge de inte tecknar ett kollektivavtal. 

För en amerikan kan det nog vara svårt att förstå hur det fungerar i Sverige. I USA är 11 procent av arbetskraften med i en fackförening, i Sverige är det närmare 70 procent. Facken är ganska svaga jämfört med i Sverige. Tesla och Elon Musk har gjort det mesta rätt och startat omställningen till elbilar. Men det kommer inte vara en vinnande strategi att strunta i hur det fungerat i Sverige sedan 1938. Oavsett om Musk principiellt är emot fackförbund. De enda möjliga utgångarna på konflikten jag kan se är att Tesla väljer att lämna Sverige eller skriver på kollektivavtal. 
LÄS MER: