Cyklister mot bilister – därför smäller det

Därför blir cyklister och bilister varandras fiender. Forskning visar var på tråden fnurran sitter. 
– Det finns många bilister som är arga på cyklisterna för att de bryter mot reglerna, säger forskaren Sonja Forward på Statens Väg och Transportforskningsinstitut (VTI).

Bilar och cyklar har svårt att komma överens i trafiken. Transportpsykogoen Sonja Forward har forskat i ämnet och kommit fram till en rad slutsatser. 
– När vi undersökte cyklisternas kunskaper om trafikregler var de relativt goda. Det var bara i gruppen 18-24 år som de var lite sämre. Men annars vill jag nog hävda att det var en ganska god kunskap.

Sonja Forward märker att cyklister ofta drivs av ett och samma motiv. 
– Cyklisterna vill gärna komma fram fort utan avbrott. Om det till exempel finns rödljus är det många som cyklar mot rött, men oftast bara när det också är rött för bilarna. 

Trafikpsykologen Sonja Forward har forskat på mötet mellan bilister och cyklister i trafiken. Foto: VTI och Unsplash

Människan är en besynnerlig varelse. Vi tenderar att upprepa beteenden, allra helst om vi inte tidigare straffats för detsamma. 
– Om man bryter mot regler tidigare och det går bra. Då är risken väldigt stor att man fortsätter att göra det. Att stanna vid ett rödljus och trycka in en knapp är det många som upplever som besvärligt. Man måste kanske hoppa av cykeln.

Cyklisterna har koll på trafikreglerna, men efterlever dem inte. Det är något som retar bilister till vansinne. 
– Det är inte bristande kunskap om reglerna som gjorde att cyklisterna bröt mot dem. Det var snarare att reglerna hindrade deras framfart och att det är lätt att bryta mot reglerna.

Trafikförordningen är ofta luddigt skriven. Den lägger över på trafikanterna att själva göra bedömningar om vad som är trafiksäkerhet.
– Det är väldigt svårt att göra en bedömning om vad som är säkert i en viss situation. Det är väldigt subjektivt och skiftar från person till person. 

Sonja Forward har forskat kring samspelet mellan cyklister och bilförare. Det är inte helt sällan det uppstår konflikter. 
– Det finns många bilister som är arga på cyklisterna för att de bryter mot reglerna. Man tycker att de beter sig hur som helst. Men plötsligt tar cykelbanan slut och vad ska de då göra. Det är viktigt att man som bilist inne i stadskärnan tänker på att det kan komma cyklar och gångare när som helst. 

Forskaren ber alla att ta hänsyn till varandra. Om vi som vistas ute i trafiken tänker på varandra kommer det bli bättre för alla. 
– I städer har man klämt in många olika sorters trafikanter, då måste bilisterna vara beredda att ta hänsyn och förstå att det är på gångare och cyklisters villkor.

Trafikpolisen delar Sonja Forwards bild. Men samtidigt ser man nationella skillnader. 
– Det är svårt att prata nationellt eftersom det ser olika ut var man befinner sig. Men här i Värmland har vi en del insatser kring cyklister. Då är det främst att man inte har tända ljusen och saknar reflexer, säger trafikpolisen David Askeröd.

Cyklister får också böter. Kanske inte lika ofta som bilförare, men det händer att polisen slår till mot de värsta elementen. 
– Sedan är det en och annan som får böter för att den cyklar mot rött också. Böterna för att cykla utan ljus är 500 kronor bak och fram, men att cykla mot rött ger 1500 kronor i böter, säger David Askeröd.

 Cyklisternas dödsfällor i trafiken: 

1 Kollisioner med bilister

2 Cyklist från cykelbana, bilar som svänger höger och korsar cykelbanan, där ser vi konflikter.

3 Korsningar där cykelbanan tar slut. 

4 Singelolyckor, svåra skador. 80 procent av alla som skadas på cykel råkar ut för detta. 

5 När cyklister plötsligt möter bilister, det blir krångligt för båda parter. 

LÄS MER: