Chocken: Motor tappar 60 hk av för mycket olja

Vad händer när motorn fylls med för mycket motorolja? Det undersöks i ett test av oljeexperten Lake Speed Jr. Effekten är överraskande för många.
Jag är rätt säker att för mycket olja skadar motorn på något sätt, säger Lake Speed Jr. 

Lake Speed Jr från Youtubekanalen The Motor Oil Geek har tidigare testat hur mindre motorolja ökar din motors kraft, men samtidigt utsätter den för en större fara, något vi på Carup skrev om. Men hur farligt för din motor kan det vara med mer olja?  

Oljeexperten Lake Speed Jr undersöker tillsammans med Ben Strader från Efi University hur mer motorolja påverkar din motor. Till sitt test använder de en small-block V8-motor från General Motors som blivit monterad i testbänken.
– Vi kommer lägga ner olja i motorn och sedan hälla ner ännu mer olja för att se vad som händer, säger Ben Strader. 

Såhär ser det ut när de kör testerna på V8:an.
Här diskuterar Lake Speed Jr och Ben Strader resultatet av ett av testerna.

Till en början fylls oljetråget upp med 4,7 liter motorolja. Oljetrycket är till en början ostabilt, men kraften den producerar är 12 hästkrafter mer än vad den gjorde då den var fylld med den normala mängden 6 liter olja. Speed Jr bestämmer sig då för att addera 2 liter mer motorolja.
– Då kommer vi förmodligen få se mer motorsäkerhet, men mindre kraft, säger Ben Strader. 

Man behöver inte vara en expert som Strader för att inse att han har rätt. Oljetrycket är mer stabilt, men motorn tappade en hel del kraft. V8:an producerade hela 16 hk mindre denna gång.
– Det går inte att förneka. Ju mer olja desto säkrare är motorn, men samtidigt tappar vi kraft, säger Strader. 

De väljer då att hälla ner 2 liter mer motorolja så att den nu är fylld med ungefär 9 liter. Oljetrycket är helt stabilt denna gång, men motorns kraft har minskat betydligt. Totalt sett producerar motorn 60 hästkrafter mindre än vad den gjorde med 4,7 liter motorolja som användes vid det första testet.
– De bra nyheterna är att det inte kommer skada motorn, säger Ben Strader. 

Ännu mer olja hade troligen skadat motorn, något experterna inte visar. Det finns stora risker med att ha för mycket motorolja i din motor . För hög oljenivå i motorn kan göra att slitage och friktionen ökar av alltför för högt oljetryck. Rörliga delar kan dessutom vispa ner luft i oljan och göra att den blir som vispgrädde. Dessutom kan olja ta sig in i förbränningskammaren och orsaka motorskador, uppger JD Power och TotalEnergies. Men det är dumt att chansa åt något håll, fyll din motor med rekommenderad mängd motorolja vid oljebyte, och ha oljan mitt emellan markeringarna för max och min på oljestickan.
LÄS MER: