Chockbeskedet: Bilia tvingas sluta sälja nya Volvo-bilar

Här är chockbeskedet som skakar den svenska bilmarknaden. 
Volvo säger upp Bilia som återförsäljare av Volvobilar efter 91 år i Sverige och Norge. 
Förra året sålde Bilia Volvobilar för 6,4 miljarder kronor. 

Bilias koncernchef Per Avander.

Sveriges största Volvoåterförsäljare Bilia meddelar i dag att Volvo Cars den 19 november sade upp deras avtal om att serva och sälja Volvobilar i Sverige och Norge. Uppsägningstiden är två år. 

LÄS MER: BILIAS VD PER AVANDER BERÄTTAR OM UPPSÄGNINGEN

Bilia uppger i ett pressmeddelande at de inlett diskussioner om framtiden. Omsättningen när det gäller att sälja Volvobilar i Sverige och Norge var förra året 6,4 miljarder kronor och affären bidrog med 80 miljoner kr till Bilias vinst. Totalt var Bilias omsättning förra året 29,5 miljarder, med en vinst på 1,2 miljarder kr. 

LÄS MER: HÄR FINNS VOLVO-ÅTERFÖRSÄLJARNA SOM HOTAS AV NEDLÄGGNING

Bilia uppger att de tänker fortsätta med service- och skadeverksamhet samt försäljning av begagnade bilar av märket Volvo även efter den tvååriga uppsägningstiden. Bilia kommer att ansöka om förnyad auktorisation för verkstadstjänster, vilken omfattar service- och skadeverksamhet. 

Försäljning av begagnade bilar omfattas ej av återförsäljaravtalen och påverkas därmed inte av uppsägningen. Vad som ligger bakom uppsägningen är just nu okänt. Volvo köpte för ett par månader sedan själva upp handlaren Upplands Motor. 

– Bilaffären är föremål för en global transformation och vi är övertygade om att Bilia även i framtiden kommer att ha en central roll. Då Bilia har haft ett långvarigt och utvecklande samarbete med Volvo förväntar vi att även framöver hitta samarbetsformer för att tillsammans utveckla tjänster som överträffar våra gemensamma kunders förväntningar och behov ”, säger Per Avander, VD och Koncernchef.

Bilia har omkring 5 000 anställda på 135 anläggningar i Sverige, Norge, Tyskland, Luxemburg och Belgien.

Köp din volvo cars online

Senaste nytt