Bilias vd om Volvo-chocken – 4 miljarder kr upp i rök på börsen

Volvos uppsägning av Bilia visar att hela bilbranschen är på väg att förändras. 
Bilia hoppas nu få fortsätta att leverera ut bilar – men utan att sälja dem. 
– Det pågår en transformation i branschen mot att tillverkarna själva har hand om försäljningen via nätet, säger vd Per Avander under ett telefonmöte på tisdagen. 

Bilias aktie rasade 25 procent på Stockholmsbörsen.

Många inom bilbranschen har chockats över beskedet att Volvo Cars säger upp sin största återförsäljare i Sverige, med 30 procent av all Volvoförsäljning i Sverige. Utan förvarning fick Bilia ett brev förra veckan där Volvo avslutar samarbetet med två års uppsägningstid. 

På ett telefonmöte med press och investerare där CarUp deltog berättade Bilias vd Per Avander hur företaget redan börjat arbeta med att ställa om sig. 

– Det kan bli så att vi levererar bilarna i stället. Då tar vi inte någon lagerrisk och binder inte kapital, så det finns både upp- och nedsida, säger Avander. 

LÄS MER: 26 ORTER SOM RISKERAR BLI UTAN SIN VOLVOHANDLARE

På en omsättning på över sex miljarder kronor tjänar Bilia bara 80 miljoner om året på att sälja nya Volvobilar, de stora vinsterna ligger på service och eftermarknad. Bilia hoppas nu få fortsätta serva Volvobilar. De tänker också fortsätta handla med begagnade Volvobilar, en affär som växer och som har högre marginal än nybilsförsäljningen.

– Det är korrekt att vi tjänar mer på eftermarknaden. Vi omsätter sju miljarder kronor på service, Volvo står för fyra miljarder på allt från service och reservdelar till plåt och lack. Vi hoppas kunna fortsätta med den delen, säger Per Avander. 

Bilia vet inte vad som ligger bakom Volvos uppsägning, utan kan bara spekulera. 
– De har sagt att de vill ha mer balans i systemet med mindre återförsäljare. Det pågår också en omställning inom bilbranschen mot att tillverkarna själva tar hand om försäljningen. 
Kan ni ta in nya märken i stället för Volvo?
– Det är för tidigt att svara på det.

Enligt vad Bilia uppger har inga andra Volvohandlare förlorat sina återförsäljaravtal. 
– Men det får ni fråga Volvo om. 

CarUp.se har sökt Volvo Cars i Sverige för en kommentar, men ej fått något svar. 
Vid lunchtid hade Bilias aktie rasat med 25 procent på Stockholmsbörsen. Över fyra miljarder i marknadsvärde försvann på grund av Volvo Cars uppsägning.

Köp din volvo cars online

Senaste nytt