BYD:s nya jättesatsning: Har 30 000 ingenjörer

Världens populäraste elbilsmärke. Ratad av västvärlden. Nu ska BYD slå sig in i Europa med hjälp av lyxmärket Denza.

För bara tio år sedan betraktades Kinas bilindustri som omodernt och beroende av manuellt arbete – idag är den modern och ett enormt hot mot Europas bilindustri. I täten står elbilsjätten BYD, som förra året kunde klassa sig som världens största elbilstillverkare. Som en del av sin satsning på Europa lanserar man nu sitt lyxmärke Denza i Europa. Först ut är Grand Tourer-modellen Z9 GT.

Mitt under Milanos designvecka gör Denza storartad entré på den europeiska bilscenen. Här har journalister från Europas alla hörn samlats. Britter, ungrare, holländare, svenskar och många fler har alla bjudits in till Milano av BYD för att visa att man menar allvar med att ta upp fajten mot europeiska tillverkare som BMW, Porsche och Mercedes. Redan innan nyår ska nya Z9 GT vara ute för försäljning som både helelektrisk och som laddhybrid.

BYD vill höja imagen i Europa med nya lyxbilen Denza. Ekonomiexperten Jill Tran har kollat in bilen med skinn och kristall. Denza har 30 000 ingenjörer och enorma resurser har satsats på utvecklingen.

BYD:s vice vd Stella Li är självsäker. Hon menar att BYD kommer att lyckas vinna mot de europeiska jättarna med hjälp av funktioner som inte finns hos de traditionella biltillverkarna och att det i slutändan kommer att vinna över kunderna.
– Ställ alla funktioner mot varandra på en testbana och låt folk välja själva, säger BYD:s toppchef Stella Li djärvt.

Denza var från början ett delägt samarbete mellan BYD och Mercedes, men ägs numera helt av BYD. Z9 GT:s lansering ska markera starten på en bredare satsning i Europa från Denza med upp till sex modeller, allt enligt BYD:s kinesiska framgångsrecept.

BYD spänner musklerna och bjöd massor av journalister till Milano för att visa upp nya Denza.
Tilltalar växelspaken i kristall köparna från BMW och Mercedes? BYD påstår i alla fall att bilen är fullproppad av funktioner som konkurrenterna inte har.

Storsatsningen börjar direkt i Z9 GT. Enligt BYD:s produktchef Ai Fengjie ska bilen vara fullproppad med teknik och funktioner som ska sätta press på Europas biltillverkare från dag ett. Med hjälp av tre motorer kan den helelektriska modellen av Z9 GT producera över 950 hästkrafter och klara 0–100 km/h på 3,4 sekunder.

Bilen byggs på BYD:s senaste plattform e3. Det ger Z9 GT bland annat bakhjulsstyrning, en svängradie på 4,6 meter och automatisk fickparkering – perfekt för Europas trånga gator, säger man från tillverkaren. Invändigt möts man lyx som av stolar i premiumläder, ett påkostat ljudsystem, massagesäten och dubbla kylskåp.

BYD må vara en gigant hemma i Kina och ha en stark närvaro i både Asien och Latinamerika. Men här i väst har det stora genombrottet uteblivit – trots att man förra året sålde över 4 miljoner bilar och stod för en fjärdedel av den globala elbilsförsäljningen. Europeiska bilköpare är ofta trogna mot inhemska märken, och kinesiska märken möts istället med tvivel.

När det kommer till nya Denza Z9 GT kan dessutom EU-regler komma att begränsa flera av bilens mest avancerade funktioner. Till det kommer geopolitiska spänningar i omvärlden. Frågor som Denza väljer att inte kommentera när Carup och andra frågar.

BYD:s vice vd Stella Li.

Vad Denza och BYD däremot har är resurser. Sammanlagt har BYD över en miljon anställda, 125 000 ingenjörer och en utvecklingsbudget på över 220 miljarder kronor. En styrka som få kan matcha. Bara forskningsavdelningen på BYD är tre gånger så stor som hela Volvo Cars personalstyrka. Enbart Denza har 30 000 ingenjörer och en utvecklingsbudget på 40 miljarder kronor.

BYD:s europeiska marknadsföringschef Octavian Naftanaila säger till Carup att återförsäljare måste vara exklusiva till Denza och helst inte sälja konkurrerande märken eller andra BYD-bilar. Målet är enligt ledningen att innan året är slut att ha över 1 000 europeiska återförsäljare. Jämfört med många europeiska tillverkare kontrollerar BYD ofta hela kedjan från tillverkning till försäljning och service.

Denza kan göra donuts i låg fart med sin bakhjulsstyrning. Kul finns, men knappast något som vinner över lyxbilsköpare.

Vad priset blir vill man ännu inte säga, men räkna med att prislappen kan landa på omkring en miljon kronor. De första bilarna väntas skeppas direkt ifrån Kina modifierade för den europeiska marknaden i slutet av året. Målet är att starta upp europeisk tillverkning i Ungern redan i oktober, och ryktet är att BYD vill etablera fabriker i Turkiet och åtminstone ett annat europeiskt land inom kort.

Om det blir en lyckad satsning för BYD eller ännu ett kinesiskt misslyckande återstår att se, men en sak är säker. BYD har de ekonomiska musklerna för att sätta Europas biltillverkare på helspänn.
Transparens: BYD har betalat resa till Milano och upphälle under eventet för Carups skribent.
LÄS MER: