Ett nytt EU-förslag kan förbjuda kolfiber i bilar. Materialet används i många bilar och skakar om bilindustrin. EU föreslår att kolfiber nu ska hamna på listan över skadliga ämnen. Men efter att uppgifterna blev kända vände EU.
Kolfiber är lättare än aluminium och starkare än stål. Det används i allt från sportbilar till elbilar och flygplan. Nu föreslår EU-parlamentet att materialet ska klassas som hälsofarligt, skriver Carscoops och Motor1. Det innebär att användningen av kolfiber i bilar kan stoppas inom unionen 2029 om förslaget går igenom. Uppgifterna har fått aktier i japanska kolfibertillverkare att störtdyka. Men efter att uppgifterna kom ut vände EU och klargjorde att de gjort ett misstag.
Förslaget är en del av en uppdatering av EU:s så kallade ELV-direktiv, som styr hur bilar ska återvinnas när de skrotas. Målet är att minska miljö- och hälsorisker i samband med demontering. Kolfiber, som tidigare varit helt oreglerat i det här sammanhanget, föreslås nu för första gången i världen hamna på listan över skadliga ämnen.


Materialet består av tunna trådar av kol som blandas med ett plastliknande bindemedel – en så kallad harts – för att skapa en stark och lätt komposit. Problemet uppstår när delar som innehåller kolfiber kasseras. Då kan mikroskopiska fiberfragment frigöras och bli luftburna, vilket kan orsaka smärta om de kommer i kontakt med hud eller slemhinnor. De kan också störa elektronisk utrustning genom att orsaka kortslutningar.
Oron är stor i fordonsindustrin. Många tillverkare har under lång tid använt kolfiber för att sänka vikten på sina bilar – något som blivit ännu viktigare i takt med att elbilar blivit vanligare. Batterierna väger mycket, och då krävs lätta material för att räckvidden och vägegenskaperna inte ska bli lidande.

För biltillverkare som bygger exklusiva och tekniskt avancerade modeller är det här ett direkt hot, även om bilarna sällan skrotas. Svenska Koenigsegg tillverkar sina bilar nästan helt i kolfiber, både när det gäller kaross och chassi. Deras hela konstruktion och affärsmodell bygger på att materialet används fullt ut. Ett förbud från EU:s sida skulle kunna innebära omfattande förändringar för hyperbilstillverkaren i Ängelholm.
– Inga kommentarer, skriver Johan Pärson, Head of external relations på Koeingsegg.
Också på andra håll i världen väcker förslaget starka reaktioner. Tre japanska jättar – Toray, Teijin och Mitsubishi Chemical – står för över hälften av världens kolfiberproduktion. För Toray är bilar den tredje största marknaden efter flyg och vindkraft, och halva fordonsförsäljningen sker inom Europa. När nyheten om EU:s förslag blev känt föll bolagens aktier kraftigt.
Och intresset för materialet ser inte ut att minska. Världsmarknaden värderades till över 60 miljarder kronor i fjol och förväntas nästan tredubblas till 2035, enligt analysföretaget Roots Analysis. Enligt Nikkei Asia används mellan 10 och 20 procent av all kolfiber till bilar – en andel som väntas växa snabbt i takt med att fler tillverkare försöker sänka vikten på sina fordon.
Men än är inget beslut fattat. Förslaget är bara ett utkast, och det väntas möta hårt motstånd från både tillverkare och industriländer. Skulle det ändå gå igenom, är det tänkt att reglerna börjar gälla först 2029. Det ger viss tid att hitta lösningar – men för vissa tillverkare, som Koenigsegg kan konsekvenserna bli långtgående.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.