BMW trotsar EU-förbud: Bygger motorer efter 2035

BMW gör nu klart att de ska tillverka förbränningsmotorer efter 2035 – trots EU:s förbud. BMW:s bensin- och dieselmotorer ska tillverkas i Österrike och Storbritannien.
– Vi vill inte att våra bilar med elmotorer ska vara de med modern drivteknik och att förbränningsmotorerna ska vara de gamla motorerna med föråldrad teknik, säger Frank Weber utvecklingschef hos BMW
.

EU har satt upp ett förbud mot försäljning av bensin- och dieselbilar från 2035. Detta har gjort att de flesta europeiska biltillverkare ställer om sitt utbud av bilar till elbilar. BMW går också mot en större elektrifiering. Trots det går BMW ut och lovar att att fortsätta tillverka förbränningsmotorer efter 2035 utan att sätta ett slutdatum för detta.

– Vi kommer att fortsätta att investera och utveckla bensin-, diesel- och laddhybridmotorer. Särskilt för att det inte bara handlar om att det finns nya, strängare gränser för utsläpp av föroreningar i Europa. Det är en global process, säger utvecklingschefen Frank Weber i en intervju med tyska tidningen Focus.

Varför BMW valt att gå mot strömmen och fortsätta utveckla olika typer av  motorer har med elbilmarknadens osäkerheter att göra. Samtidigt är bilföretaget noga att poängtera att deras försäljning är global och bara för det kommer ett förbud i Europa gäller inte det alla deras kunder.

– Osäkerheten kring finansieringsprogram bidrar också till detta dilemma, som komplicerar produktplaneringen för varje biltillverkare. Det är därför det är så viktigt för BMW att investera i flexibilitet i drivlinan, säger utvecklingschefen Frank Weber.

Men trots det kommer BMW fortfarande utveckla sitt elbilsutbud. BMW:s försäljning av elbilar ökade med 75 procent under 2023. Den hårda konkurrensen från Tesla och de kinesiska bilföretagen med BYD i spetsen är inte något som skrämmer BMW:s utvecklingschef.
– Vi är marknadsledare inom premium elbilar. När det gäller Tesla och kineserna ser vi priserna på elbilarna de säljer och vi förstår att dessa inte är hållbara metoder. Vi har inte gått in i detta priskrig och kommer inte att göra det.

I sin elektriska satsning har BMW nyligen startat en batterifabrik i Strasskirchen i södra Tyskland. Medan konkurrenten Tesla har haft problem med miljöaktivister vid sin fabrik i Grünheide utanför Berlin har BMW:s nya fabrik fått stort stöd av lokalbefolkningen.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester