BMW-chefen: Enbart elbilar gör oss beroende av Kina

BMW:s chef Oliver Zipse varnar återigen för att göra sig alltför beroende av elbilar. Kina kontrollerar de flesta råvaror för batterier, enligt BMW-chefen.
– Vi måste vara försiktiga eftersom vi samtidigt ökar beroendet av väldigt få länder, säger Zipse.

Redan tidigare har BMW:s vd visat att han inte är en förespråkare av förbud mot förbränningsmotorer. I februari gick han ut till tyska politiker och krävde en gradvis utfasning av förbränningsbilar. Enligt Zipse skulle ett tidigt förbud inte vara bra för klimatet. 

Nu har BMW:s chef på nytt varnat för att satsa för hårt på elbilar, något som enligt Zipse kan slå tillbaka. Under bilmässan i New York sade Zipse att det kan göra biltillverkarna beroende av ett fåtal länder som kontrollerar råvarorna för elbilsbatterier, främst Kina.

– När du ser på tekniken som kommer ut i elbilsvågen, måste vi vara försiktiga eftersom du samtidigt ökar beroendet av väldigt få länder. Om någon inte kan köpa en elbil av någon anledning men behöver en bil, skulle du hellre föreslå han fortsätter att köra sin gamla bil för evigt? Om du inte säljer förbränningsmotorer längre, kommer någon annan att göra det, säger Oliver Zipse.

Nyckeln är enligt Zipse att sälja mer bränslesnåla bilar, då laddinfrastrukturen och det höga priset gör att alla globalt inte kan gå över till elbilar på många år. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester