Att blinka vänster eller inte i rondeller har blivit ett stort tvisteämne som delar bilister i två läger. Experten reder ut ett av trafikens största debattämnen.
– Den här diskussionen har pågått sedan cirkulationsplatserna uppfanns, säger Maria Stenman, ordförande för Sveriges Trafiklärares Riksförbund.
Det här är en av trafikens stora debattämnen. Om man ska blinka vänster när man kommer till en cirkulationsplats eller inte. Vi på Carup får många mejl från bilister som hävdar att det är helt fel att blinka vänster. Andra hävdar lika säkert att det är rätt och gör att trafiken kan flyta smidigt utan missförstånd.
Men faktum är att det inte är så enkelt som att det finns ett rätt eller fel. Lagen kräver inte att du ska blinka vänster i cirkulationsplatser.
– Du är inte skyldig att blinka, det enda du är skyldig att göra är att blinka ut, när du ska ut från cirkulationsplatsen, säger Maria Stenman.
Men bara för att lagen inte kräver det av dig, kan det ändå vara bra att vara beredd med blinkers. Om alla gör sitt bästa i trafiken kommer den att flyta lättare och det blir bättre för alla. Enligt flera mejl från läsare lär vissa trafikskolar ut att det är fel att blinka vänster. Men det är inget Maria Stenman förespråkar.
– Men det är inte olagligt att vara tydlig, om det underlättar för andra så kan det vara bra att göra det. Om du ska till vänster blinka till vänster, då ser bilarna att det är en bil som ska till vänster.
Men det finns vissa stora cirkulationsplatser där det kan vara förvirrande att blinka till vänster.
– I vissa lägen finns det många utfarter, då kan det vara svårt att bedöma vad som är vänster, men blir det för att förvirra är det bara att blinka ut.
Kanske är det frågans komplexitet som skapar en sådan debatt kring att blinka vänster i en cirkulationsplats. I trafiken finns ingen manual för vad som är rätt i varje situation, ofta måste du anpassa sig till dina medtrafikanter.
– Det är inte svart eller vitt i samspelet med andra. Men det finns något som heter trafikens grundregel och det handlar om samspelet med andra, då måste man vara flexibel.
Många undrar också när man ska börja blinka inför en sväng. Enligt undersökningar av M Sverige glömmer nästan var tredje förare detta. Samtidigt är det många som börjar blinka i sista stund.
– Man ska visa sin avsikt och blinka, men sedan beror det på omständigheten, har du korsningar nära inpå ka du inte börja blinka för det då blir det otydligt.
Maria Stenman märker själv att många är osäkra på cirkulationsplatser. Människor som haft körkort i många år brukar stoppa henne för att fråga hur de ska göra.
– Detta är den vanligaste frågan jag får, det kan vara på fest eller på ICA en fredagskväll, folk kommer fram och frågar hur man ska köra på en cirkulationsplats.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.