Bilmärket som åker dit mest i fartkameror

Ett bilmärke sticker ut i norska fartkameror. Nästan var tjugonde ägare av märket blev blixtrad.
– Du riskerar böter på allt från 1 200 kronor till upp till 15 000 kronor, säger trafikpolisen Vivi Ann Torill Haukås.

I Norge har polisen och Statens Vegvesen publicerat statistik över vilka bilmärken som oftast fastnar i landets fartkameror. Av de sammanlagt 266 miljoner kronorna som de norska fartkamerorna drog in förra året stod Tesla ensamt för 26 miljoner. Det betyder att 4,3 procent av alla norska Teslor åkte fast i en fartkamera under 2024.
– Uppmaningen är densamma oavsett vilken typ av bil du kör; Var medveten om och observera hastighetsgränsen, och håll dig till den, säger trafikpolisen Vivi Ann Torill Haukås till NRK P4.

På andra plats kom Mercedes Benz och som god trea hittar vi deras tyska kusiner i Audi. Varför det är just de här tre bilmärkena som toppar kommenterar inte den norska polisen.
 – Du riskerar böter på allt från 1 200 kronor till upp till 15 000 kronor, och du kan även få prickar på körkortet. Om du får åtta prickar eller fler förlorar du körkortet i sex månader, säger Vivi Ann Torill Haukås.

Nästan var tjugonde Tesla blev fotograferad i norska fartkameror förra året.
I Sverige saknas statistik över mest tagna bilmärken.

I Sverige ligger fortkörningsböter på mellan 1500 och 4000 kronor. Betydligt lägre än vårt västra grannland. Och våra trafikpoliser har efterfrågat en uppgradering av de svenska bötesbeloppen efter norsk modell.
– För en student kanske 1500 kronor är mycket. Men för någon som arbetar och har en bra lön är det ingen stor summa. Om vi tittar på Norge har de böter som är avskräckande, säger trafikpolisen David Askeröd i Karlstad.

I Norge har man ett stort nätverk av fartkameror. Till skillnad från de svenska mäter man genomsnittshastigheten mellan kamerorna. Här har Trafikverket velat utreda möjligheten. Men då har regeringen satt ner foten.
– Vi har inte några sådana förslag under min regering, men det är noterat från trafikverkets rapporter, men regeringen har inte gjort några beredningsåtgärder i det förslaget just nu, sa infrastrukturminister Andreas Carlsson förra året.
LÄS MER:

Senaste nytt