Biljätten Stellantis får det allt tuffare. Försäljningen faller med 17 procent i EU i år. Lancia rasar 73 procent. Men enligt bolagets egna siffror går det bättre än någonsin.
Megakoncernen Stellantis går på knäna. Förra året minskade försäljningen med 7 procent i EU. I år har raset fortsatt med hela 17 procent. Även i Sverige går det tungt för Stellantis bilmärken som Citroën, Opel och Peugeot. Citroëns registreringar är ner 67 procent i år till 107 bilar. Fiat noterar däremot en liten ökning.
– Under fem år har europeerna och svenskarna levt med en inflation på 25 procent. Det betyder att man blivit av med var fjärde krona. Då är det första man tänker på att köpa mat, sedan kläder, kanske en ny soffa, men absolut inte en ny bil, säger oberoende ekonomiexperten Claes Hemberg.
Lancia är ett av Stellantis största krismärken. Trots nylansering har de tappat 73 procent i år och det klassiska märket kan gå i graven om inget händer snabbt. Relanseringen av Lancia har inte alls gått som Stellantis tänkt sig. Nya Lancia Ypsilon skulle bli lyftet, men köparna är inte alls med på noterna.

Stellantis själva visar dock upp andra siffror än de officiella från bilbranschens ACEA. De hävdar att minskningen i själva verket är en ökning och att det går bättre än på länge.
– Under februari nådde vi 18 procent av den europeiska marknaden, det är det bästa resultatet för oss på ett år, säger Luca Napolitano på Stellantis informationsavdelning, i ett pressmeddelande.
Men många tror att det är ett illa spelat skådespel för en tom salong. Samtidigt går det rykten att man tänker lägga ner Chrysler USA. Totalt har Stellantis ett skuldberg på 400 miljarder kronor – än så länge är dock kassan ännu större. Även om den minskade med 100 miljarder kronor förra året.
– Jag tror inte att Stellantis kommer att gå under, men en del av deras märken kommer kanske att få läggas ner. Det är nog mycket möjligt att de får minska antalet, säger Claes Hemberg.
Han lyfter fram bilköpare. Det är egentligen de som sitter på den egentliga makten. Hur framtiden ter sig beror på oss vanliga människor.
– Mycket hänger på kunderna. De bilmärken som har kunder som vill hänga fast vid bensin får svårt att utvecklas. Medan biltillverkare som har köpare som pressar på för att få en utveckling mot elektricitet och ny mjukvara, kommer de att ha en framtid, säger Claes Hemberg.
För Stellantis gäller det att försöka överleva. Att få 14 bilmärken att gå runt är en grannlaga uppgift. Förmodligen innebär krisen att man lägger ner flera märken. Styrelseordföranden John Elkann har själv tagit över rodret efter att Carlos Tavares fick gå som vd. Men kanske kan det komma en ljusning i framtiden.
– Om några år har kanske ekonomin stabiliserat sig för hushållen, då kanske saker och ting kan vända upp igen, säger Claes Hemberg.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.