Bilister snuvas på nya bränslebidraget – men bilmålvakter får pengar

Bilägare ska få 1000 kronor eller 1500 kronor om de bor i glesbygd i bidrag som kompensation för skenande bränslepriser. 
Men den som kör en företagsbil, tjänstebil eller personalbil snuvas på bidraget – trots att de måste köpa drivmedel, uppger DI.se. Däremot får bilmålvakter och veteranbilsägare bidraget.
 

I går presenterade regeringen sina stödåtgärder för att mildra effekten av de skenande priserna på diesel och bensin. Men nu möts förslaget av kritik, då bidraget på 1000 kronor, och ytterligare 500 kronor i glesbygd, inte utgår till alla bilister. 

– Vad är syftet med bidraget? Det kommer ju inte till alla som drabbats av höga kostnader utan bara till dem som äger sin bil som privatperson. Det känns hastigt utformat med en skev fördelning, säger Mats Silfver, Sverigechef på leasingbolaget Autolease, till Dagens Industri. 

Det visar sig att bidraget inte utgår till alla 4,9 miljoner bilar som finns i trafik i Sverige. De som ägs av juridiska personer och används som tjänstebilar, personbilar och taxibilar blir helt utan bidraget, enligt DI. Detta trots att många av förarna kör mycket långt. Den som köpt bilen via privatleasing ska däremot få del av pengarna. Enligt Dagens Industri är det cirka tre miljoner svenskar som får bidraget.

Även bilmålvakter eller den som äger veteranbilar som aldrig körs del av pengarna, men bara för en bil per person. De som äger en elektrisk bil får bidraget, men även elpriserna har gått upp kraftigt, procentuellt mer än diesel och bensin. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester