Läkare och sjuksköterskor får böter – för att de betalar för mycket i p-avgift. Kaoset utanför det svenska sjukhuset upprör både anställda och patienter.
– Använder vi den dyra p-koden av misstag får vi böter på 400 kronor, berättar en sjuksköterska.
Carup.se berättade nyligen om Halmstadbon Albin Gustavsson som fick böter när han sökte vård på akuten, trots att han köpt biljett. Biljetten gällde oturligt nog bara för en dyrare parkeringszon. Efter det har ett antal anställda hört av sig och berättat om parkeringskaoset.
Både läkare och sjuksköterskor bötfälls medan de arbetar. Anledningen är de omständliga zonkoderna som måste registreras varje gång de parkerar utanför sin arbetsplas. I hetsen när vårdpersonal är på väg till jobbet för att hjälpa sjuka patienter är det lätt att blanda ihop zonkoder. Allra värst blir det när de betalar för mycket.
– Vi har vissa platser för anställda som vi betalar med en annan kod som är billigare. Använder vi dock den dyra koden får vi bot på 400 kronor. Över lag riktig huvudvärk med alla apparna för folk som är sjuka, säger en anställd som vill vara anonym och säger sig tala för många.
Efter Carups artiklar backar Region Halland och erkänner att man tänker göra en översyn av parkeringarna kring regionsjukhuset i Halmstad.
– Det är bitvis en ansträngd parkeringssituation vid våra sjukhusområden och vi har förståelse för den frustration som du också beskriver. Det finns långsiktiga planer för att kunna förbättra parkeringsmöjligheterna vid om- och nybyggnation, säger Charlotta Ljungkull.
Det är inkassofirman Hojab som driver in pengarna. De som vill överklaga måste göra det till Hojabs egna jurister och Hojab uppmanar alla att betala först, annars hamnar de hos inkasso.
– Om man känner sig orättvist behandlad ska man inte betala utan bestrida fakturan skriftligt, säger Louise Bill, VD för parkeringsbolagens branschorganisation Svepark.
Region Halland skjuter över det ansvaret på vaktbolaget.
–Vi har ett avtal med Securitas för övervakningen av parkeringsplatsen vid Hallands sjukhus Halmstad. Därför behöver jag hänvisa frågan dit eftersom de i sin tur har valt att anlita en underleverantör, säger Charlotta Ljungkull.
På Regionfastigheter som äger marken erkänner man att det finns oklarheter kring parkeringszonerna. Man lovar också att göra något åt saken.
– Vi kommer också att ta en kontakt med Securitas för att se om det finns otydligheter kring zonerna och hur vi i så fall kan göra det tydligare, säger Charlotta Ljungkull.
Personalen på sjukhuset i Halmstad blir upprörda när de får parkeringsböter.
– När medarbetare tar kontakt med oss på regionfastigheter i frågor om parkering så har vi en dialog och försöker lösa ut frågeställningar så långt vi kan, säger Charlotta Ljungkull.
På Regionfastigheter är man pressade att få till en förändring.
– Det vi kan göra här och nu är ju att arbeta med den fysiska miljön kring våra parkeringar och samtidigt stärka alternativen för de personer som har möjligheten att välja andra färdsätt än bil. Detta gör vi genom att skapa attraktiva cykelparkeringar och arbeta för att det ska finnas väl utbyggd kollektivtrafik till våra sjukhus. Vi kommer också att ta en kontakt med Securitas för att se om det finns otydligheter kring zonerna och hur vi isåfall kan göra det tydligare, säger Charlotta Ljungkull.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.