Den perfekta kompromissen mellan elbil och förbränningsbil – eller en befängd idé? Elbilar med bensindrivna räckviddsförlängare kommer allt mer. Nu visar tyska jätten ZF ny teknik för elbilar som laddas med bensinmotor.
Allt fler biltillverkare utvecklar EREV-bilar. Det är elbilar som har en bensinmotor som driver en generator som kan ladda batteriet. Biltypen har redan slagit igenom i Kina. Nu börjar allt fler europeiska tillverkare titta på lösningen som för bara något år sedan var tabu och sågs som ett sätt att fläcka ner rena elbilar. Volvo Cars har sagt att de utvecklar en EREV. Och på bilmässan i Shanghai berättade Volkswagens vd Oliver Blume att de kan introducera biltypen i Europa.
Nu visar tyska bildelsgiganten ZF upp sin nya bensindrivna räckviiddsförlängare för elbilar. Den ska börja produceras redan i början av 2026. De hävdar att det finns en ökande global efterfrågan. Längre räckvidd, lägre utsläpp: räckviddsförlängare gör elektrifierad mobilitet attraktiv för fler köpare, uppger ZF.

– Även om den helelektriska räckvidden för elbilar i genomsnitt är cirka 500 km, påverkar räckviddsoro fortfarande en bred grupp köpare när de väljer sitt nästa fordon. Bilar med räckviddsförlängare representerar ett verkligt alternativ till större – och därmed dyrare – batterier eller laddhybrider, säger Dr. Otmar Scharrer, Senior Vice President R&D, Electrified Powertrain Technology på ZF.
De nya EREV-bilarna sägs vara betydligt mer klimatsmarta än traditionella laddhybrider. Även när motorn laddar batteriet blir utsläppen låga. Bensinmotorn i räckviddsförlängaren arbetar alltid vid bästa möjliga varvtal för låg bränsleförbrukning och lägre koldioxidutsläpp. Men lika klimatsmart som en elbil blir det inte.

ZF har redan levererat räckviddsförlängare till Londontaxi-bilar. Nu kommer ny teknik som ska kunna monteras i elbilar både med 400- och 800-voltsarkitektur. ZF:s system kan både ladda en generator och användas som sekunder drivning till bilen via en intellligent koppling och differential. Effekten varierar från 70 till 110 kW (eRE) eller 70 till 150 kW (eRE+) beroende på hur bilen drivs.
– Det nya intresset och den ökade efterfrågan på räckviddsförlängare visar att potentialen hos denna teknik långt ifrån är uttömd – särskilt för modellplattformar som redan är konstruerade för batterielektriska drivlinor, säger Dr. Scharrer.
En hel del talar för att EREV-bilar kan komma att slå ut laddhybrider i framtiden. Enligt ZF finns flera fördelar som lägre merkostnader, kortare utvecklingscykler, minskade arbete med att integrera dem i olika plattformar. Bilarna får längre räckvidd än både elbilar och laddhybrider.
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter