Bensinbil efter 2035? Då är det Koenigsegg och Ferrari som gäller

Nu är allt klubbat och klart för EU:s förbud mot nya bilar med bensin-, diesel eller hybriddrift. Från 2035 är enbart nya elbilar tillåtna i Europa. Ferrari, Porsche, Lamborghini och Koenigsegg får fortsätta sälja bensinbilar till 2036.
– Det är början på en stor omvandling av Europeiska unionen, säger Jan Huitema, EU-parlamentets huvudförhandlare.

Nu är beslutet formellt fattat i EU-parlamenetet och ett avtal har upprättats med medlemsländerna. Efter 2035 får inga nya bilar med förbränningsmotor säljas inom EU. Bilar med förbränningsmotorer har tillverkats i Europa sedan 1890-talet, men nu går en epok i graven. 

Förutom övergången till elbilar har EU också klubbat en minskning av CO2-utsläppen med 55 procent för nya bilar som säljs mellan 2030 till 2035. 
– Europeiska biltillverkare har redan bevisat att de är redo att ta steget upp, med allt fler och alltmer prisvärda elbilar som kommer ut på marknaden. Hastigheten med vilken denna förändring har skett under de senaste åren är anmärkningsvärd, säger EU:s klimatchef Frans Timmermans.

Ferrari Purosangue slipper undan EU:s förbud, men bara i ett år.

Reglerna gäller, men med ett litet undantag. Små nischtillverkare som Lamborghini, Ferrari, Porsche och Koenigsegg kommer att få fortsätta sälja bensinbilar i extra år, fram till 2036. 

Bilbranschen kräver nu att EU satsar på att ta fram förnybar energi för att ladda bilarna och ett stort laddnätverk som gör att alla kan ladda sina elbilar. 

FÖLJ CARUP PÅ GOOGLE NEWS

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester