Avslöjat: Därför ratar vi USA-bilar

Donald Trump vill se fler amerikanska bilar på Europas vägar. Volvochefen Håkan Samuelsson vill ta bort tullarna på USA-bilar. Men märken som Chevrolet, Dodge och Chrysler har i stort sett försvunnit från kontinenten. En ny rapport avslöjar varför.

Donald Trump vill att Europa ska köpa fler amerikanska bilar. Volvochefen Håkan Samuelsson stämde i bäcken och vill ta bort EU-tullen. Men i dag är det nästan bara europeiska märken som syns på vägarna – och Tesla. Jeep, Dodge och Chrysler säljs i mikroskopiska volymer, och General Motors har i stort sett lämnat kontinenten. Ford fokuserar på modeller som är utvecklade och byggda i Europa. En ny rapport från det brittiska analysföretaget JATO visar varför: amerikanska bilar är för stora, för törstiga och inte anpassade efter EU:s regler.

Det såldes 821 000 EU-tillverkade bilar i USA under 2024. Tyska märken dominerar exporten till USA. Volkswagen Group sålde över 650 000 bilar i USA 2024, med modeller tillverkade i Europa, Mexiko och i Tennessee. BMW och Mercedes bygger bilar i USA men exporterar ännu fler från Tyskland. Volvo sålde 125 000 bilar i USA i fjol, varav 110 000 importerats från Europa. 

Motorstarka pickuper har en viss publik, men på det hela taget är försäljningen av amerikanska bilar marginell i Europa.

”No Chevrolets in Berlin”, konstaterar JATO och syftar inte bara på Berlin, utan på hela den europeiska marknaden. Endast 188 000 USA-byggda bilar såldes i Europa. Tesla är det enda amerikanska bilmärke som har ett handelsöverskott mot EU. Även pickupmärket Ram säljer några tusen exemplar, men i övrigt är närvaron marginell.

En orsak är att amerikanska bilar är för stora. Snittlängden bland amerikanska bilar är 5,2 meter. Det är nästan 60 cm mer än snittet bland europeiska bilar, och svårförenligt med parkeringsrutorna i EU som i genomsnitt är 4,8 meter. Dessutom kräver EU att varje bilmodell genomgår en detaljerad typgodkännandeprocess. Det gör det kostsamt och tidskrävande att lansera bilmodeller i Europa.

General Motors valde redan 2017 att avyttra Opel och lämna den europeiska volymmarknaden. Idag erbjuder GM bara entusiastmodeller som Corvette och Camaro i Europa. Ford har kvar sin europeiska verksamhet, men bara tre av sexton modeller är äkta amerikaner: Mustang, Explorer och Bronco. Resten är byggda i Europa, för Europa.

EU har i dag 10 procent tull på bilar från USA. USA hade tidigare bara 2,5 procent på europeiska bilar, men efter ett beslut från Trump-administrationen infördes en ny supertull på 25 procent. Det har fått europeiska märken att börja planera för att bygga fler modeller i USA, men har inte hjälpt amerikanerna att ta sig in på europeiska marknaden.

Det är lätt att peka på tullar, regler och politik. Men JATO:s analys visar också något annat: amerikanska bilar floppar i Europa helt enkelt för att de inte är byggda för Europa. Stora pickuper, bensintörstiga SUV:ar och modeller utan eldrift är svårsålda i ett EU där bränslepriserna är höga, CO₂-kraven skärps och parkeringsytorna krymper. Om amerikanska tillverkare vill erövra Europa räcker det inte med tullar. De måste bygga mindre, grönare bilar som möter Europas unika krav.
Källa: https://www.jato.com/resources/reports-and-whitepapers/understanding-the-automotive-trade-imbalance-between-the-us-and-europe

LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt