Avmålad av Warhol – se Måsvingen bli som ny igen

Andy Warhol avbildade den ikoniska Mercedes-Benz 300 SL Måsvingen år 1986. 
Efter ett detektivarbete har bilens spårats upp. Den historiska bilen plockades ner i sina minsta beståndsdelar och fick en sexstjärnig renovering. 

Mercedes-Benz gav 1986 den legendariske popkonstnären Andy Warhol i uppdrag att göra ett antal originalkonstverk med Mercedes-bilar. Ett av de mest kända föreställer Mercedes-Benz 300 SL, den berömda måsvingen. Warhol avled efter en operation strax efter att han målat bilarna. 

Det har visat sig att Andy Warhol använde bilboken Serie Sports Cars from 1945-1980 av Frank Oleski för att hitta förlagan till sitt konstverk. På bild i boken finns en Mercedes-Benz 300 SL Gullwing registreringsskylt ”EI – DR 1” och en kromlist på luftintaget som sitter lite fel. Bilen spårades upp och nu har den renoverats och är minst lika fin som när den lämnade fabriken 1955.

Renoveringen gjorde av Brabus Classic i Tyskland och de kallar det själva för en sexstjärnig renovering. Totalt har 4500 timmar lagts ner på att återskapa en 300 SL i nyskick. Enligt Brabus ”lyser detta stycke bil- och modern konsthistoria återigen i samma tidlösa elegans som gjorde den känd när det först rullade av produktionslinjen för nästan 70 år sedan.”

Till att börja med plockades bilen isär och den lätta rörramen återställdes till samma skick som när den svetsades ihop i fabriken på 1950-talet. Även alla plåtdelar gicks igenom innan allting sattes samman. Bilen lackerades i sin silverfärgade originallack med samma lackeringsmetoder som användes för snart 70 år sedan. I en unik film får vi följa hela processen.

Den raka sexan på tre liter och 215 hästkrafter har restaurerats helt och är i exakt samma skick som när bilen lämnade fabriken. Varje enskild bult och varje komponent i 300 SL:s motorkonfiguration och drivlina har återställts i enlighet med alla originalspecifikationer. Resultatet sägs vara en helt unik drömbil som är lika pålitlig som fantastisk.

Inredningen är inte sämre än utsidan. Inredningsspecialisterna på Brabus Saddlery harrestaurerat interiören i 300 SL helt och hållet till originalet. Lädret  och alla tygmaterial har samma kvalitet som det gjorde 1955. En liten detalj ändrades på bilen, en kromremsa satt fel på ursprungsbilen, den sitter nu på rätt plats.