Audi-kombins förvandling: ”Ser mer ut som ett flygplan”

Audi RS6 Avant är en imponerande kombi i originalskick. Men med hjälp av specialister kan bilen vässas rejält.
”Herregud, det här exemplary har ju nästan förvandlats till ett flygplan” skriver en tittare på Youtube.
Hur imponerad blir du?

Specialisterna på ABT Sportsline trimmar och stylar främst modeller från Volkswagen-koncernen och har nu funnits lika länge som bilar har rullat på vägarna.
Det finns därmed otaliga exempel på modeller som uppgraderats rejält och som fått beundrande blickar. Även i Sverige pratas det bland bilälskare om ”ABT-godis” som kan stoppas i bilarna för bättre prestanda.

Firman grundades officiellt 1896 under namnet Auto-Abt, men sedan 1991 drivs bilspecialisten som ABT Sportsline och det är bröderna Hans-Jürgen och Christian Abt som är de ledande figurerna.
Ett av de senaste ABT-projekten har inte passerat obemärkt förbi Audi-entusiasterna.

Youtube-kanalen Auditography fick låna bilen för att föreviga det imponerande jobbet: ”Här är en superbil på 740 hästkrafter för att kunna åka till matbutiken och storhandla” skriver kanalen skämtsamt.
Det betyder 140 extra hästkrafter jämfört med grundversionen – och en riktigt snabb resa till butiken. Bilen gör nu 0-100 km/h på 3,2 sekunder och topphastigheten är 320 km/h.

Men även karossen har fått en rejäl makeover, med massor av kolfiber. Backspeglar och front förstås, men även de fyra utblåsen har fått specialbehandling.
Nya sportstolar, tuffare fälgar, spoilers och en del andra detaljer ger extra racerkänsla.
”Herregud, är det här fortfarande en kombi?” frågar sig en tittare.
”Ser mer ut som ett flygplan nu” skriver en annan.
”Den har blivit ett monster, men är nog mest tonåringars våta dröm”.

Det var i höstas som Audi visade upp RS6 Avant i sin fjärde generation. Många reagerade över att tyskarna fortsatte envisas med något så gammeldags och kraftfullt som V8 och dubbla turbo. Den matar alla drivhjulen med 600 hästkrafter och 800 Nm vilket förklarar 0-100 km/h på osannolika 3,6 sekunder.
Dessutom har motorn ett mildhybridsystem och 48 volt-system. Så fort förare släpper gasen laddas batteriet – ett separat litium-jon-batteri lagrar energi och portionerar ut den när den behövs.
Audi menar att mildhybridsystemet har potentialen att spara upp till åtta centiliter bensin per mil.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester