Apple släpper CarKey till iPhone – ska ersätta bilnycklar

Snart kan du slänga dina bilnycklar för gott. 
Apple presenterar CarKey som kommer med iPhones nya operativsystem iOS14. 
Första bilen som kan startas med nya iPhone-nyckeln är nya BMW 5-serien. 

Just nu pågår Apple Worldwide Developers Conference och då passade mobiljättten på att presentera sin nyhet CarKey, uppger The Verge. CarKey är en ny funktion i IOS 14 som använder NFC och ersätter den traditionella bilnyckeln. Den första bilmodellen som använder funktionen är den nyligen faceliftade BMW 5-serien av årsmodell 2021.

För att din iPhone ska öppna dörren måste telefonen verifiera din identitet antingen med Face ID eller Touch ID, sedan låses bilen upp. Du måste också vara i närheten av bilen. Det innebär också att bilens ägare kan dela med sig av nyckeln till andra under en viss period eller med en viss behörighet. Enligt MacRumours finns det tre nivåer av behöriget: Låsa upp bagageutyrmmet, låsa upp dörrarna och starta och köra bilen. Dessutom finns det en säkerhetsfunktion där du kan begränsa toppfarten och volymen på stereon, perfekt när barnen lånar bilen. 

Och du behöver inte oroa dig för batteritorsk i telefonen, det ska gå att låsa upp bilen fem timmar efter att telefonen har dött på grund av låg laddning. Exakta lanseringsdatumet är inte känt, men rykten talar om september. 

Redan i dag finns det olika lösningar för att använda mobiltelefonen som nyckel, bland annat från Tesla och även BMW tidigare, men det här är första gången det byggs i samarbete med Apple och rullas ut brett inom bilbranschen.

Köp din BMW online

Senaste nytt