Namnet på Alfa Romeos nya elbil kan vara olagligt

Alfa Romeo får nu hård kritik från Italiens regering. Beslutet att tillverka elbilen Alfa Romeo Milano i Polen har retat gallfeber på italienska politiker och kan även vara olagligt. 
– En bil som heter Milano kan inte tillverkas i Polen. Detta är förbjudet enligt italiensk lag, säger Italiens industriminister Adolfo Urso.

I veckan premiärvisade Alfa Romeo sin allra första elbil. Nya Alfa Romeo Milano bygger på samma plattform som Jeep Avenger. Men beslutet att ge bilen namnet Milano trots att den tillverkas i Polen av Stellantis-koncernen får nu nationalistiska italienska politiker att rasa. 

En lag som stiftades 2003 för att skydda produkter med italienskklingande namn kan till och med göra att det är olagligt. Lagen kom till för att skydda till exempel Parmesan-ost tillverkad i Parma. 
– Den här lagen föreskriver att man inte kan ge indikationer som vilseleder konsumenter. Så en bil som heter Milano måste tillverkas i Italien. Annars ger den en vilseledande indikation som inte är tillåten enligt italiensk lag, säger Italiens industriminister Adolfo Urso, enligt Autonews

Elbilen Milano från Alfa Romeo görs i staden Tychy i Polen av Stellantis-koncernen, på en plattform från Jeep Avenger.
Stellantis vd Carlos Tavares försvarar beslutet med att bilen skulle ha varit 10 000 euro dyrare om den tillverkades i Italien.

Alfa Romeo grundades i Italien redan 1910 och är ett av de mest anrika varumärkena i den stora Stellantis-koncernen som bland annat äger Fiat, Opel, Peugoet, Chrysler och Jeep. Stellantis vd Carlos Tavares skröt vid aväckningen om att de aldrig skulle sälja märket Alfa Romeo till Kina. Men att tillverka bilen Milano i polska staden Tychy har de inga problem. 

– Om Milano byggdes i Italien skulle en Milano ha kostat från cirka 40 000 euro istället för 30 000 euro, vilket begränsar dess potential på marknaden, säger Stellantis koncernchef Carlos Tavares till Autonews.
LÄS MER:

 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester