Åkte dit i Sveriges värsta fartkamera – rasar

Han åkte fast i Sveriges farligaste fartkamera. Mannen ilsknade till och drog saken till tingsrätten.
– Enligt reglerna ska man sätta upp en skylt 40-300 meter innan kameran, säger trafikpolisen Petter Magnusson. 

Förra våren hade Skånepolisen satt upp sin mobila fartkamera vid Kabusakorset längs väg 11. Det här är en klassisk vägsträcka som löper över hela Skåne, från Malmö i väster till Simrishamn på Österlen i öster.  De mobila fartkamerorna är de som har högst träffsäkerhet. En bilist som åker fast i en sådan har nästan ingen chans att komma undan.

– Vi har fått återkoppling från ATK-avdelningen i Kiruna som säger att vi är nästan hundraprocentigt med våra bilder. Det beror på att man kan ställa in dem efter dagens väderlek och förhållanden. Medan de stationära kamerorna är inställda på ett medelläge som gör att bilderna kan bli sämre om förutsättningarna ändras, säger Petter Magnusson. 

Mannen som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Skåne passerade kameran i 83 kilometer i timmen där hastighetsgränsen är satt till 70. Bilden utreddes och när han fick hem handlingarna valde mannen först att förneka. Enligt honom var det inte han som körde bilen. Sedan rasade han emot att att det inte fanns någon skylt som varnade om kameran.

– Enligt reglerna ska vi sätta ut en varningsskylt mellan 40 och 300 meter innan kameran. Jag brukar reglera det efter hastigheten på vägen. Om det är en 90-sträcka tar man lite längre avstånd för att ge föraren en chans, säger Petter Magnusson.

Men tingsrätten lyssnade inte på mannen. Man dömde honom att böta 2000 kronor för hastighetsöverträdelsen. Enligt domstolen spelar det ingen roll om det finns en kamera där, hastigheten ska ändå hållas. De mobila fartkamerorna blir allt vanligare över landet. Enligt polismyndigheten ska de snart finnas i alla regioner.

– Egentligen ska de sättas ut på platser där det är tänkt att sätta upp stationära kameror. Men vi vill ha spridning och placerar ut den på olika platser. Man tänker på att det ska vara platser med ökad olycksrisk, säger Petter Magnusson.

Till skillnad från de stationära kamerorna är det polisen ensam som sköter om de mobila. 
– Oftast är det tvåsiffriga resultat när vi vittjar kameran efter arbetspasset. Men det varierar väldigt mycket på var man sätter den, avslutar Petter Magnusson. 
LÄS MER: