Chocknotan för felet på laddhybriden: 200 000 kr

23-årige Oliver Nygren hade knappt haft sin första bil, en VW Golf GTE laddhybrid, i ett år. Då kom chocken efter ett besök hos en VW-verkstad: växellådan behövde bytas för 200 000 kronor.
– Det var rätt mycket ångest. Jag hade köpt bilen för 179 000 ett år tidigare, säger Oliver.

För ett år sedan tog 23-årige Oliver Nygren ett stort kliv in i bilvärlden och köpte sin första bil – en begagnad Volkswagen Golf GTE laddhybrid från 2016. Men drömmen om problemfri körning blev kortvarig. Mindre än ett år senare förvandlades glädjen till ren frustration. Ett plötsligt felmeddelande på instrumentpanelen följdes av kraftbortfall, och Oliver vände sig till en auktoriserad Volkswagen-verkstad i Göteborg. Där möttes han av en kalldusch: en offert på 200 000 kronor – för att byta hela växellådan.

– Det var rätt mycket ångest. Jag hade köpt bilen för 179 000 ett år tidigare. Det är så jäkla ovisst. Man har ingen aning om vad som kommer att hända. Det här beloppet, 200 000 kronor, hänger som ett mörkt moln över en hela tiden. Det var verkligen svinjobbigt, berättar Oliver, som nyligen läste om ett identiskt fall med en Volkswagen laddhybrid som vi skrev om.

Ett av tre felmeddelanden som Oliver fick upp i sin GTE.

Problemen började i februari. Först var det bara sporadiska varningar om fel på växellådan och hybriddriften. Men varningarna försvann så fort bilen startades om. Men felen kom tillbaka, oftare och mer envist. Till slut började bilen tappa kraft under körning. Den avgörande vändpunkten kom när hans flickvän tvingades stanna mitt på en motortrafikled när bilen helt plötsligt tappat all kraft. Då bestämde sig Oliver för att ta den till en Volkswagen-verkstad.

Efter det inledande verkstadsbesöket, där en mjukvaruuppdatering sades ha löst problemet, kom felet tillbaka bara minuter efter att Oliver hämtat bilen. Denna gång blev situationen allvarligare när bilen stannade helt på en landsväg sedan eldriften tagit slut och bilen inte kunde växla över till hybridläge.

Tillbaka på märkesverkstaden konstaterades snabbt att växellådan behövde bytas och det skulle kosta 200 000 kronor. För Oliver, som inte hade ekonomin för en sådan utgift och vars försäkring inte täckte, kändes situationen hopplös.
– Jag förstod direkt att det inte fanns något alternativ att betala 200 000 för en ny växellåda. Försäkringsbolaget täckte inte, för bilen var nio år gammal och deras gräns gick vid åtta år. Då började jag kolla om det fanns någon garanti från bilhandlaren i Kungälv, men det visade sig att de hade lagt ner.

Han hade tecknat en helförsäkring, men den täckte inte motor och växellåda på grund av bilens ålder och körsträcka. Och den där ettårsgarantin för motor- och växellåda som bilhandlaren lämnat var inte längre aktuell – för bilhandlaren hade gått i konkurs, gått upp i rök.
– Vad gör man då? Det var ändå min första riktiga bil, jag var nöjd med den – och så kommer en sån chocknota, mer än vad jag hade betalat för bilen. Och så visar det sig att försäkringen inte täcker. Vad tar man sig till då?

I ett klipp som VW-verkstan skickade kunde Oliver urskilja texten som sa att växellådan måste bytas.

Under en hel månad stod bilen stilla medan Oliver febrilt sökte efter en lösning. Han beskriver hur situationen påverkade honom negativt i vardagen.
– Det här beloppet, 200 000 kronor, hänger som ett mörkt moln över en hela tiden. Och samtidigt ska man försöka jobba, leva ett normalt liv. Men man har ingen bil, och det här beloppet dyker upp i huvudet hela tiden. Man vet inte hur man ska lösa det, hur man ska gå vidare, vad som kommer att hända. Det var verkligen svinjobbigt. Och så tänkte jag att jag kommer sitta med ett lån för en bil som inte ens finns kvar.

Märkesverkstaden erbjöd en eventuell lösning att byta mekatroniken i växellådan för 50 000 kronor, men det var inte aktuellt. I ett desperat försök började han söka på nätet efter liknande fall och alternativa lösningar. Vändningen kom när Olivers pappa skickade en Youtube-video som beskrev ett identiskt problem med en liknande bilmodell. Videon pekade på en defekt solenoid och en packning i växellådan som orsak till felet.

Solenoiden som plockades ut. Här ser man det lilla filtret som lossnat från packningen och fastnat på ett sätt som blockerade den. Den lilla delen gick att byta istället för att byta hela växellådan för 200 000 kronor.

– Jag kollade på klippet och det är ju exakt det här som har hänt med min bil. Verkligen, till punkt och pricka. Och då pratade han om den här solenoiden. Och det var ju det som var problemet. Då kände jag att nu är vi någonting på spåren. Det är nog det klippet ni hade mer i er artikel också, säger Oliver och hänvisar till denna artikel om ett identiskt fall.

Problemet som drabbat många VW-laddhybridsägare är att en undermålig packning i den så kallade mekatronikenheten lossnar och fastnar i ventilen. Mekatronikenheten tar emot elektroniska signaler och omvandlar dem till hydraulkraft för att driva växellådan. Om något blir fel med enheten kan det leda till en tryckförlust som avbryter kraftöverföringen, vilket gör att den inte kan slå om.

Med en nyfunnen optimism började Oliver leta efter reservdelar. Han tog till och med ut en semesterdag för att kunna ägna sig åt att hitta reservdelen. Till slut hittade han ett reparationskit på en slovakisk reservdelsida och chansade på att det var rätt del för hans bil.
– Och bara det säger ju att detta är inget ovanligt fel. Om det finns de som säljer hela reparationskit för det här. Det kostade ungefär 300 euro (cirka 3 300 kr, reds. anmärkning), inklusive frakt och allt, från Slovakien.

Han kontaktade återigen märkesverkstaden och presenterade sin teori och den potentiella lösningen med videoklippet som underlag. Verkstaden gick med på att utföra arbetet, men utan några garantier.
– Han på VW-verkstaden som jag pratade med var ändå hjälpsam. De sa att vi kan försöka göra detta, men vi kan inte lämna någon garanti då. 18 000 ville de ha för arbetet. Det är ju inte 200 000, men det är ju inte billigt heller.

Oliver valde dock att söka sig vidare och via sin pappa kom han i kontakt med en Speedy-bilverkstad. De kände igen problemet och gav en offert på cirka 13 000 kronor för arbetet. Bilen bärgades till den nya verkstaden, och efter några dagars arbete kom det glädjande beskedet.
– De ringde upp mig och sa “din bil funkar, den fungerar som den ska”. Det var en sån jäkla lättnad.

Den totala kostnaden för Oliver, inklusive bärgningar och den första felsökningen hos märkesverkstaden, landade på cirka 24 000 kronor. En bråkdel av den initiala offerten på 200 000 kronor. Hade han från början vetat om att det gick att lösa på detta sätt, hade han kunnat få ner det till cirka 18 000 kronor och sluppit bland annat olika bärgningskostnader. Han berättar att han själv inte är bilkunnig, men att nu kan en del om växellådor. Men han är besviken över att han utelämnades med problemet själv.

– Det sjuka i min historia är att det var jag själv som fick ta reda på exakt vad felet var, snacka med folk, vad som behövde göras och vilken del som behövdes. Och jag fick köpa den själv. Jag fick också säga till verkstaden vad de skulle göra. Det kändes som att jag var helt ensam i det här, samtidigt som de som faktiskt är kunniga bara väntade på att jag skulle tala om vad som behövde göras.

Erfarenheten har gett Oliver en viktig läxa. Dagen efter att han fått tillbaka sin reparerade bil tecknade han en ny, mer omfattande försäkring.
– Tidigare tyckte jag alltid att försäkringar var för dyra, jag använde dem aldrig. Jag hade en helförsäkring för 1 200 kronor i månaden och tänkte att det borde räcka. Men det gjorde den ju inte. Så jag sa upp den direkt efter att bilen kommit hem, och nu har vi en försäkring som täcker även växellådan, trots att bilen är äldre än åtta år. Den täcker upp till tio år.

Och en sak är han säker på inför framtiden:
– Om vi får problem med bilen igen så kommer vi inte lämna den hos VW, så mycket kan jag säga.

LÄS MER: