Parkeringsjätte anklagas för dolda avgifter som kostar bilägare miljontals kronor. Den som parkerar kan få betala 40 kronor – utöver p-biljetten.
– Det är ju ingen konsument som vill betala för något som man kan få kostnadsfritt, säger Maria Wiezell, på Sveriges konsumenter.
Dagens Nyheter har granskat parkeringsjätten Easypark. Genom extraavgifter lyckas de komma över 100 miljoner kronor bara i Stockholm årligen. Men företeelsen förekommer i hela Sverige. Det här får stark kritik från organisationen Sveriges konsumenter.
– Easypark tillskansar sig pengar på ett sätt som kommunen inte tänkt. Det är ju ingen konsument som vill betala för något som man kan få kostnadsfritt, säger Maria Wiezell, på Sveriges konsumenter till Dagens Nyheter.
Easypark har två versioner av parkeringslösningar. Den som är mest användarvänlig och brukas av flest innebär en extrakostnad av användaren. För en parkering i Stockholm kan det innebära att man får betala upp till 40 kronor i onödiga kostnader.
– Precis som andra serviceföretag tar vi på Easypark betalt för våra tjänster. Vi väljer att göra detta i form av en avgift per parkering som tydligt framgår innan man startar och direkt vid avslutad parkering alternativt en fast månadsavgift på 49 kronor per månad. Vi finansierar inte vår affär genom fakturaavgifter, säger Easyparks Sverigechef Gustaf Lartén till Carup.se.

Den här avgiften är bara en extrakostnad för bilägaren. Den ingår inte i parkeringen och ger bolaget stora intäkter varje år. I Stockholm avskaffade kommunen förra året den kommunala parkeringsappen. Efter det kom flera privata bolag in på marknaden.
Kommunens riktlinjer var att man skulle erbjuda en app utan onödiga avgifter för bilägaren. Men Easyparks gratisversion uppfattas som omständlig. I den måste du fylla i alla uppgifter varje gång du parkerar. Till skillnad från appen med extraavgifter, där finns allt sparat sedan tidigare. Resultatet är att 97 procent av alla som parkerar hos Easypark också betalar en onödig extraavgift som inte ingår i parkeringsavgiften.
Konkurrenten Parkster har däremot 70 procent fria parkeringar.
– Jag tror inte att man betalar extra avgifter för att man så gärna vill det, utan det är nog okunskap, att man bara inte känner till det. När du kommer till en parkeringsyta för första gången och är stressad väljer du sannolikt snabbast möjliga alternativ och söker kanske inte efter vad det kostar. Det är svårt att göra ett informerat val om det inte är enkelt och tydligt i appen, vilket vi arbetar för att det ska vara, säger Lars Andersson vd på Parkster.
– I Stockholm finns flera alternativ när man betalar för sin parkering, och det är upp till föraren att välja det alternativ som passar bäst. Sedan i höstas erbjuder vi en kostnadsfri mobilanpassad webbapp som används av tusentals användare varje månad. Vi har arbetat mycket med Stockholms stad kring kommunikation om denna Stockholmsspecifika tjänst som vi hoppas kunna lansera i fler städer, säger Gustaf Lartén.
Men detta får skarp kritik från flera håll.
– Det är ingen som vill betala extra för något som man kan få kostnadsfritt, oavsett hur litet beloppet är, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare och expert på konsumenträtt.
Fakta gatuparkeringen i Stockholm
Fyra appar har ersatt Stockholms stads egen app ”Betala P”.
Easypark, E-park, Mobill och Parkster.
De måste erbjuda en grundtjänst som inte lägger på serviceavgifter. För den tjänsten betalar trafikkontoret 40 öre per parkering till företagen.
Företagen får ta avgifter för extratjänster, som konsumenterna väljer.
Marknadsledande Easypark och Parkster har i stort sett hela marknaden.
Easypark har lagt sin avgiftsfria lösning utanför appen, på webben. Den som vill använda Easypark-appen får betala avgifter. Det finns en prenumeration som kostar 49 konor per månad.
För enstaka parkeringar gäller:
15 procent påslag på parkeringstaxan.
4,95 är det minsta påslaget.
Taket är 40 kronor.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.