Forskare ifrågasätter nya regeln om hjulbultar

Nya regeln från däckbranschen att inte smörja hjulbultar har väckt många reaktioner. Nu får de mothugg från landets ledande expert på skruvförband.
– Om det till exempel skulle det finnas smuts i gängorna så kan du få högre friktion och då får du låg klämkraft, säger skruvforskaren Jan Skogsmo till Carup. 

Däckbranschen gick nyligen ut med nya rekommendationer vid däckskifte. Enligt dem får man inte längre smörja bultarna. Utspelet har väckt starka känslor hos såväl bilägare som mekaniker med decennier av erfarenhet. 
– Vi har fått siffror på att antalet däck som lossnar går upp. Sedan har vi tittat på dem och undrar över anledningarna. Det enda vi kan komma på är det här med smörjningen. Och det är vetenskapliga studier bakom, säger Lasse Dahlqvist på Däckspecialisternas Riksförbund

Däckbranschens utspel möter mothugg. Det är inte bara bilägarna som protesterar.
– Vilka vetenskapliga studier då? Har ni tittat på om ökat antal lossnande däck beror på att aluminiumfälgar har ersatt stålfälgar? Då motorstyrka och vridmoment går upp ökar också belastningen på hjulskruvarna, säger Jan Skogsmo, som är forskare inom mekanisk fogning, skruvförband, ytbehandling, material och haverianalys.

Jan Skogsmo är forskare på skruvförband. Han säger att du kan få för låg klämkraft om friktionen i gängan är för hög. Då finns risken att hjulmuttrarna lossnar under körning.

Han har skrivit “Handbok för skruvförband.” ihop med skruvförbandsexperter inom fordonsindustrin. 
– Skruvar har en ytbehandling som är anpassad till att få en specifik friktionskoefficient mot monterad komponent. Vid montering påverkas ytbehandlingen och friktionen ändras. När du man återanvänder en skruv så kan man smörja dem för att få likartad friktionskoefficient som de hade vid första gången som de användes, säger han.

– Man är ute efter en viss klämkraft och skruvförband är konstruerade till att dras till ett visst moment för att ge den önskade klämkraften. Om friktionen är låg får du högre klämkraft. Då finns risken att skruven går av vid montering. Om det till exempel skulle det finnas smuts i gängorna så kan du få högre friktion och då får du låg klämkraft. Och då är risken att skruven lossnar eller drabbas av utmattning och går av under körning.

Enligt Jan Skogsmo är smörjning vara ett sätt att få en friktion i gängorna som liknar den skruvförbandet hade från början. 
– Bultarna är ytbehandlade från början. Men när man använt dem så ändras friktionen. Man kan använda smörjning som ett sätt att komma i närheten av den. Skruven är gjord för att ha rätt friktionstal, om det är lågt drar du dem kanske för hårt. Är det för högt drar du dem för löst.

Lundaforskaren Mikael Hörndahl håller inte heller med om däckbranschens nya råd. Han tänker fortsätta smörja och kommer med anekdotiska bevis från sin egen bil. 
– Jag smörjer alltid, både kontaktytan mot fälgen och själva bulten. Trots det har jag aldrig varit med om ett däck som lossnar, säger Mikael Hörndahl.

Men även där har Jan Skogsmo åsikter. 
– Man skall aldrig ha smörjmedel mellan fälg och nav, säger han.

Mikael Hörndahl är forskningsingenjör på LTH och ansvarar för laboratoriet för industriell produktion. Enligt honom kan debatten få ett snabbt slut om folk skaffar sig ett speciellt redskap, en momentnyckel. Det är dock ingen garanti att monteringen blir korrekt för att man drar till det rekommenderade momentet. Om friktionen varierar blir klämkraften varierande.
– Jag har också hört det här argumentet mot att man inte ska smörja. Men det håller inte, då får man helt enkelt skaffa sig en momentnyckel, säger Mikael Hörndahl.

Däckbranschen tror att smorda bultar är en anledning till att så många däck lossnar.
– Inom däckbranschen dominerar slående mutterdragare. Dessa är inte speciellt noggranna avseende vilket moment de ger utan kan variera kraftigt. Då blir klämkraften varierande och om den blir för låg är det större risk att skruvarna lossnar. Det är väl anledningen till att verkstäderna drar väldigt hårt, ofta så att det knappt går att lossa dem för hand, säger Jan Skogsmo.

Han har levt ett liv bland muttrar och bultar. Jan lovade att förklara så enkelt han bara kunde. 
– Man behöver elasticitet i bulten för att det ska bli rätt klämkraft. Alla stålskruvar är elastiska och genom att dra åt skruven till ett visst moment kan den önskade klämkraften uppnås, förutsatt att friktionen är den som förbandet är konstruerat för, säger Jan Skogsmo.

Däckbranschen vill ha gemensamma riktlinjer för alla hjulbyten i Sverige. 
– Men det finns många gudar på det här området. Flera organisationer och företag går ut med egna råd. Nu vill vi för säkerhets skull komma överens med alla om att vi ska ha ett och samma råd. Att man inte ska smörja bultarna, säger Lasse Dahlqvist på Däckspecialisternas Riskförbund.

För att verkligen vara på säkra sidan behöver du använda nya bultar vid varje däckskifte. 
– Ska du ha samma friktionsyta på hjulskruvarna så ska du aldrig återanvända dem. Istället använda nya hjulskruvar varje gång du skiftar däck. Det är det nog inte många som vill. Ett billigare alternativ är att smörja dem för att komma nära den ursprungliga friktionen, säger Jan Skogsmo.
LÄS MER: