Fick fingret 17 gånger för att han körde Cybertruck. The Atlantics redaktör gjorde ett experiment i den amerikanska huvudstaden.
– Jag förstår ilskan, det här är epicentrum av DOGE:s sprängradie, skriver Saahil Desai, redaktör på The Atlantic.
Han tänkte göra ett sociologiskt experiment och hyrde en Tesla Cybertruck för en dag. Den tänkte Saahil Desai köra runt i den amerikanska huvudstaden för att känna av människors reaktioner. Här i Washington DC kommer man som närmast konsekvenserna av den kontroversielle presidenten Donald Trump och hans excentriska rådgivare Elon Musk och effekterna av deras politiska korståg.
The Atlantics redaktör körde lugnt genom staden. Det var årets första vårsöndag. När han passerade de fulla uteserveringarna började folk att stirra ilsket.
– Jag hörde några kvinnor som på fullt allvar diskuterade om de skulle ägga bilen. Jag fick fingret 17 gånger på en dag. Och en kvinna sa att jag borde skämmas över mig själv, skriver redaktören på The Atlantic.

Saahil Desai blev förvånad över vilka reaktioner bilen väckte. En kvinna räckte finger i 20 sekunder medan hon fortsatte sitt samtal med vännerna på en restaurang. Då körde han ut på landet och besökte Dupont Circles bondemarknad. Här trängdes människor bland den ekologiska sparrisen. Men när de fick syn på den rullande symbolen för det politiska tumultet i Amerika stannar alla upp.
Saahil Desai fick ta emot spott och spe. Folk blev rasande bara de såg den här bilen.
– Cybertrucken hade kunnat göra Amerika förälskat i elbilar. Men istället blir det tvärtom. Revolten mot Tesla saktar inte ner, skriver han.
I USA fortsätter attackerna mot Teslas visningslokaler och infrastruktur. FBI:chefen Kash Patel har kallat det för inhemsk terrorism. Men The Atlantics redaktör påpekar att försäljningen fortsätter att rasa. De som röstar på Donald Trump är sällan de som är intresserade av elbilar.
– Cybertrucken är en perfekt metafor för Elon Musk själv, den lovar en sak, men levererar en annan. Till exempel X har blivit ett avlopp för vita privilegierade och nedskärningarna i den offentliga sektorn har slutat med att äldre tjänstemän kämpar för att behålla sin socialförsäkring, istället för att göra myndigheterna mer effektiva.
Han mötte även positiva reaktioner. Några barn skyndade sig efter på sina sparkcyklar för att få en närmare titt. En herre i röd snusnäsduk gav tummen upp. Men när Saahil Desai parkerade den stora bilen på kvällen var han helt slut. Det hade tagit på självkänslan att åka runt och bli hatad under en hel lång dag.
LÄS MER:
.

Andreas Jemn är journalist och författare.