Skuldkris i USA – rekord i återtagna bilar

USA är inne i en bilkris. Allt fler amerikaner blir av med sina bilar efter att de inte kunnat betala av de månatliga betalningarna på dem. Många fruktar att en skuldkris lurar runt hörnet.

Bilkrisen i USA har förvärrats, och allt fler amerikaner tvingas lämna ifrån sig sina bilar efter att de inte kan betala av lånen på dem. Förra året beslagtogs 1,73 miljoner fordon, en ökning med 16 procent jämfört med året innan och hela 43 procent sedan 2022. Det är den högsta siffran sedan finanskrisen 2009, ett tydligt tecken på att många hushåll kämpar med sina utgifter, rapporterar Bloomberg.

Under pandemin sjönk antalet återtagna bilar kraftigt, eftersom många fick ekonomiskt stöd och uppskov med sina lån. Men när dessa lättnader försvann och inflationen sköt i höjden blev det svårare för många att klara av sina månatliga bilbetalningar. Redan 2022 började antalet tvångsåtertagna fordon öka igen, och trenden fortsatte under 2023 och 2024.

De som drabbas hårdast är låntagare med svag kreditvärdighet. I januari låg andelen av dessa låntagare som var minst 60 dagar sena med betalningen på 6,56 procent – den högsta nivån sedan mätningarna startade 1994. I februari sjönk siffran något till 6,43 procent, men den ligger fortfarande på en historiskt hög nivå, visar siffror från Cox Automotive.

Fordonsåtertagandet är på sin högsta nivå i USA sedan 2009. Källa: Cox Automotive

En annan faktor som gör situationen värre är de höga räntorna. Den genomsnittliga räntan på billån steg i februari till 10,16 procent, vilket gör det ännu svårare för många att behålla sina fordon. Samtidigt ligger den genomsnittliga månadskostnaden för ett billån nu på 748 dollar (cirka 7 500 kronor), vilket gör att många amerikaner hamnar i en ekonomisk knipa.

Att förlora bilen är ett stort problem för många, särskilt i ett land där bilen ofta är en nödvändighet för att kunna ta sig till jobbet. Med ekonomin på väg att bromsa in och räntekostnader som pressar hushållen är frågan hur många fler som kommer att tvingas lämna ifrån sig sina fordon innan trenden vänder.
LÄS MER: