Trots krisen – Bugatti, Bentley och Rolls-Royce slår rekord

Många människor har fått betydligt mindre pengar under 2022 på grund av inflation, elkris och ränterusning. Men det verkar inte gå någon nöd på världens superrika. Bentley, Bugatti och Rolls-Royce slog nya otroliga försäljningsrekord under krisåret 2022. 

Vi vanliga dödliga svettas över elräkningen och den höjda räntan på bostadslånet. Men världens rikaste människor verkar spendera mer pengar än någonsin på de allra mest exklusiva bilarna. Bentley, Bugatti och Rolls-Royce har samtliga meddelat nya säljrekord. 

Bugatti ökade till 80 levererade bilar under 2022, jämfört med 63 året innan. Det är en ökning med 27 procent. Men i sanningens namn ska sägas att bilarna är sålda flera år tidigare och att leveransen är enligt plan. Men de rika köparna verkar inte ha några problem att betala över 40 miljoner kronor för sin nya Bugatti. Vissa specialmodeller kostade över 100 miljoner kronor. 

Även Rolls-Royce slog rekord och noterade 6021 levererade bilar under 2022, första gången någonsin över 6000 bilar. Lyxbilsikonen meddelar att produktionen är slutsåld långt in på 2023 och att efterfrågan är stark över hela produktionporföljen. Den totala ökningen blev åtta procent jämfört med året innan. Allra bäst säljer Rolls-Royce bland oljeshejker i mellanöstern, i Kina gick försäljningen ner med någon procent. Både Tyskland och Storbritannien noterade rekordförsäljning, men i Sverige blev det noll nya Rolls-Royce ifjol. 

Även Bentley slog rekord och ökade med fyra procent till 15 174 bilar, en anmärkningsvärd bedrift med tanke på att nypriset ligger på omkring tre miljoner kronor för de billigaste modellerna. Den mest sålda modellen blev SUV:en Bentley Bentayga. I Sverige nyregistrerades 56 nya Bentley under 2022 vilket var en nedgång med en bil eller 1,75 procent.