De nya amerikanska tullarna skakar bilindustrin. Nu står svensk bilindustri inför en stor osäkerhet.
– Det kommer driva inflation, göra att volymerna går ner och öka arbetslösheten. Big time, säger experten Peter Bryntesson, vd för branschorganisationen FKG.
Sent under onsdagskvällen kom Donald Trumps besked som skakar om den europeiska bilindustrin. Från och med den 2 april 2025 införs 25-procentiga tullar på alla fordon och bildelar som importeras till USA. Det är ett dråpslag för svenska fordonstillverkare och leverantörer, som nu står inför osäkerhet och risk för fallande försäljning.
– Jag tycker det är jätteoroväckande, säger Peter Bryntesson, vd för branschorganisationen FKG, fordonskomponentgruppen.
Han menar att Donald Trump inte verkar förstå hur integrerad fordonsindustrin är. Delar korsar gränser upprepade gånger innan de hamnar i en färdig bil.
– Om en bildel passerar gränsen fem gånger mellan Mexiko och USA kan den i praktiken få en sammanlagd tull på 80 procent, säger Bryntesson.

Nu måste kostnadsökningen vältras över på bilköparna. I förlängningen kommer färre bilar att säljas. Effekten är att jobb försvinner i bilindustrin.
– Det finns inte de marginalerna i branschen. Varken fordonstillverkarna eller leverantörerna tjänar så mycket att man kan äta upp det. Det hamnar på konsumenterna och gör fordonen mellan 15-25 procent dyrare. Det kommer driva inflation, göra att volymerna går ner och öka arbetslösheten. Big time, säger Peter Bryntesson.
För svensk del kan effekterna dröja, men Bryntesson ser stora risker framöver. Europa exporterar 900 000 bilar till USA årligen och många av dem är tyska. För Sverige är det främst Volvo Cars som drabbas, men till viss del också lastbils- och bussindustrin.
– Jag skulle säga att vi på ett sätt redan märker av det, men rejält kommer vi i Sverige att märka det inom ett år. Jag tror att andra länder i Europa kommer märka det betydligt tidigare. Vår industri fokuserar mycket mer på lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner, vilket är jättebra i det här läget. Så vi kommer klara oss hyfsat i närtid, men vi kommer få problem på längre sikt naturligtvis, eftersom vi är sammanflätade med Europas ekonomi också, säger Peter Bryntesson.
För biltillverkarna är det svårt att vältra över tullarna på kunderna, och många bolag tvingas nu pressa sina marginaler ännu mer. Tyska biltillverkare som Audi, Mercedes och Volkswagen ser nu över möjligheten att flytta produktion till USA för att slippa de nya tullarna, och Volvo Cars har redan en fabrik i South Carolina där de bygger EX90.
– Det är 900 000 bilar som exporteras från Europa till USA. Det är 3,6 miljoner bilar som exporteras från Mexiko och Kanada in till USA, varav väldigt många är amerikanska bilar – GM, Ford och Stellantis.

Men den osäkerhet som Trump nu skapar kan ha ännu allvarligare konsekvenser. Bryntesson påpekar att det inte finns några långsiktiga spelregler längre, vilket skapar oro i hela branschen.
– Det är sånt här som gör fordonsbranschen irriterad, upprörd och allt möjligt – att det inte finns några riktiga långsiktiga spelregler. Fordonsbranschen är väldigt van vid att ha en viss långsiktighet, vilket man inte alls har nu, och det spökar till det. Det kan inte vara lätt att vara vd för ett fordonsbolag nu när man har 30 procent av sin export till USA. Eller 20 procent. Eller en stor del av sin export dit. För det kommer definitivt påverka volymerna och arbetstillfällen.
Trump har tidigare skjutit upp tullbeskedet flera gånger, och det är fortfarande oklart om det faktiskt blir verklighet i april. Men för den europeiska bilindustrin är osäkerheten redan en tung belastning.
– Ja, han har ju backat tidigare. Det här är väl tredje gången han har skjutit fram det till 2 april, så det kan ju hända igen. Men han kan inte skjuta fram det hur mycket som helst. Däremot kan han säkert ge undantag.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.