Bilar med förarassistanssystem är överrepresenterade i skadestatistiken. Ett nederländskt försäkringsbolag lägger fram en överraskande rapport.
– Många som har en sådan bil överskattar systemets förmåga, säger Marko Nanne på försäkringsbolaget Univé till Auto Week.
De har gjort en stor undersökning av antalet rapporterade skador i Nederländerna. Där har man skiljt på bilar med och utan förarassistanssystem. Resultatet förvånade försäkringsbolagets experter.
– På bilar med förarassistanssystem var antalet skador 25 procent högre förra året och i år räknar vi med en ökning på 44 procent, säger Marko Nanne, till Autoweek.
Bilar som har de här systemen är ofta nyare och dyrare i inköp. De är dessutom också mer komplicerade att reparera. Det gör att anspråken från försäkringstagare ökar markant. Analytikerna tror att bilägarna får en falsk trygghet av de här systemen. Man känner sig så säker bakom ratten att faran istället blir större.
– Förarassistanssystemet har stor potential att förhindra trafikolyckor och skador, men är för begränsade för att användas utan interaktion med föraren. Vi måste inse att den här tekniken är ett tillägg till våra körkunskaper, inte en ersättning för dem, säger Marko Nanne.
Han vill uppmana alla som äger en ny bil att vara försiktiga. Men ska inte överlåta körningen åt bilens dator. Självkörande bilar är fortfarande något som hör framtiden till. Istället måste bilisterna lita till sitt eget omdöme i första hand. Förarassistanssystem är bara en hjälp på vägen.
– Om vi lyckas med detta kommer vi verkligen att kunna använda oss av fördelarna med förarassistanssystem, säger Marko Nanne.
Sedan 2022 har EU ställt krav på att alla nya bilar ska ha förarassistanssystem som nödbromsassistans, filhållningsassistans, parkeringssensorer och backkameror. Under 2024 kommer nya skyldigheter att läggas till, vilket innebär att bilar måste vara utrustade med Intelligent Speed Assist (ISA) och Event Data Recorder (EDR) som standard.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.