Försäkringsbolag får in rekordmånga parkeringsskadeanmälningar. Dagens teknik verkar snarare stjälpa än hjälpa.
– Många av våra kunder skriver i skadeanmälan att sensorn inte varnade dem innan de backade eller körde på saker,
De senaste åren har bilar fått fler och bättre hjälpsystem, ofta för att upptäcka hinder och undvika kollisioner. Adaptiv farthållare, autobroms, sensorer och backkameror är några exempel på funktioner som blivit vanliga. Dessa system har gjort körningen lättare, men hur mycket hjälper det oss egentligen?
Försäkringsbolagen märker av att tekniken ibland snarare kan stjälpa än hjälpa.
– Många av våra kunder skriver i skadeanmälan att sensorn inte varnade dem innan de backade eller körde på saker, säger Therese Hofstad-Nielsen, skadeförebyggare på norska försäkringsbolaget Fremtin till norska TV2.
De har konstaterat att bilarna blir smartare men att vi ändå får fler bucklor. Speciellt när det kommer mycket snö kan hjälpen från sensorer och kameror bli mycket begränsad eller inte fungera alls.
– Därför är det viktigt att komma ihåg att föraren alltid är ansvarig för körningen. Bilens sensorer är tänkta som ett stöd men inte något vi kan överlåta allt ansvar till, säger skadeförebyggaren.
Enligt försäkringsbolaget leder stress och ouppmärksamhet leder till många buckelskador varje år – även om många bilar har en rad hjälpmedel som ska förhindra detta. År 2024 anmälde Fremtinds kunder i Norge in över 83 200 bilskador. Backskador, påkörningar bakifrån och påkörningar av parkerade bilar var vanliga exempel. Typiska skador som inträffar när förarna är ouppmärksamma eller stressade, säger Therese till TV2.
– Det finns fall där sensorerna förhindrar skador, fall där förarna litar för mycket på sensorerna och därmed får en skada. Jag bor själv på ett ställe där det är trångt att parkera. Då varnar sensorerna, men jag väljer att ignorera dem eftersom jag vet att det finns plats. Det får jag då vara noga med att inte göra överallt. Det viktigaste är att ta god tid på sig och koncentrera sig, avslutar Hofstad-Nielsen.
LÄS MER:
Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.