Koenigseggs jättesatsning: Egna viner och hotell

Här är Koenigseggs nya jättesatsning. På en stor vingård ska Koenigsegg göra rött, vitt och mousserande vin. Ett nytt hotell med vinbar och restaurang ska byggas. 
– Det låter kanske lite märkligt att göra vin här i Sverige, men det tyckte man om att bygga superbilar också, säger Halldora von Koenigsegg till Carup. 

Christian och Halldora von Koenigsegg har inte bara bensin i blodet. Nu ska det kreativa motorparet även slå sig in i vinbranschen. 
– Vi ser fram emot det här både jag och Christian. Vi tycker mycket om Bjäre och vill vara verksamma i den bygden och göra något för den. Det är här som vi har valt att bo och här har våra barn växt upp, säger Halldora von Koenigsegg till Carup. 

Själva hjärtat av anläggningen kommer att ligga mysigt vid Skepparkroken i Ängelholm. Med havet inpå knuten ska det finnas hotell, restaurang, vinbar och en butik för försäljning. Här kan gästerna gona sig varma sommarkvällar och kanske ta en promenad ner till badbryggan efter middagen.
– Nu är inte hotell och restaurang det första som kommer upp. Utan först ska vi ta den första skörden och bygga upp ett fungerande jordbruk. Det är viktigt att se allt över lång tid, säger Halldora von Koenigsegg.

Koenigsegg har planterat 85 000 vinrankor. Bild: Svenskt Vin
Ritningar som lämnats in till bygglov visar på en stor anläggning med hotell, vinbar, restaurang och besökscenter.
I närheten av fabriken i Ängelholm ska det byggas flera vinanläggningar.

Man har redan planterat 85 000 rankor vid det pittoreska fiskeläget, Lervik i Båstad samt vid badpärlan Skepparkroken i Ängelholm. Vinälskarna kan se fram emot rött, vitt och mousserande vin från Koenigsegg. 
– Nu är det snart dags för den första skörden. Det ska bli spännande. Men vi har tänkt att det ska bli ett projekt över lång tid. Det låter kanske lite märkligt att göra vin här i Sverige, men det tyckte man om att bygga superbilar också, säger Halldora von Koenigsegg.

För att förverkliga sina planer har paret Koenigsegg tagit hjälp av en lokal vinbonde. Jeppe Appelin i Vejbystrand har lång erfarenhet av att odla skånskt vin. Han har också storslagna planer inför framtiden.
– Planerna är att göra Bjärehalvön till Sveriges främsta vindistrikt och exportera idén ut till Europa så att turisterna kommer, säger Jeppe Appelin.

Han är pionjär bland vinodlarna på Bjärehalvän mellan Skåne och Halland. När Jeppe planterade sin första ranka för länge sedan, var han ensam. Nuförtiden är han del av ett ganska stort sällskap vinodlande bönder.
– Han har varit en stor inspirationskälla och det är väldigt roligt att få vara med i gemenskapen med alla vinbönder på Bjäre. Det finns en stor erfarenhet som vi tycker ska bli spännande att bli en del av, säger Halldora von Koenigsegg.

Bjäre är på väg att bli ett svenskt Toscana. En efter en ploppar vingårdarna upp i det böljande landskapet som ramas in av bokträd och Kattegatts blå vatten. 
– Nuförtiden är det 35 stycken som odlar vin här. Med Christian och Halldoras gård kommer att vara den största och vi samarbetar med turistnäringen för att utveckla den här tanken, säger Jeppe Appelin.

Få trodde att Christian von Koenigsegg skulle lyckas med sina hyperbilar när han drog igång för 30 år sedan. Nu kan makarna Koenigsegg sätta Sverige även på vinkartan.

Det är länge sedan han satte sin första planta i den bördiga jorden på Bjäre. Men tiden har runnit förbi och med den har Jeppe Appelin lärt sig det mesta om hur man odlar vin. En dag knackade det på dörren. På tröskeln stod två berömdheter.
– De kom hit till mig och ville ha lite tips och råd om hur man odlar vin. Det var väldigt roligt och jag var så klart beredd att hjälpa till så mycket jag kunde, säger Jeppe Appelin.

Tillsammans med Jeppe Appelin har Koenigsegg projekterat de bästa platserna för sina vinrankor. 
– Jag har varit arkitekt och hjälpt till att hitta bra marker. Det här kommer att bli mycket bra, Christian och Halldora är mycket trevliga och seriösa. 

Deras odlingar mellan den långsträckta Hallandsås och havet har en känsla av Provence.
– Jag tror vi har hittat en perfekt plats, säger Jeppe Appelin. 

Enligt honom är Bjäre perfekt för att odla vin. Familjen Koenigsegg har planer på vitt, rött men även ett eget svenskt bubbel för ljumma sommarkvällar.
– Bjärehalvön passar väldigt bra för att odla vin. Bjäre är väldigt bördigt. Jordmånen passar utmärkt. Man kan säga att det är som en soltallrik, halvön är bred och sticker ut mot nordväst. I söder har vi Skäldervikens varma vatten, tillsammans utgör det perfekta förutsättningar. 

Jeppe Appelin har kämpat i många långa år för att förverkliga sin dröm. Nu känner han att framtiden knackar på köksfönstret. 
– Vi skapar Bjäre vinecountry och samarbetar med näringsliv och turism. Tanken är att sälja Bjäre som Sveriges mest inspirerande vindestination och exportera den ut i Europa så  att de ska komma hit och smaka de svenska vinerna, säger Jeppe Appelin.

Halldora von Koenigsegg hyllar de skånska vinbönderna. 
– Även om detta inte är vår huvudnäring så går vi in det med själ och hjärta. Människorna som sysslar med detta är hängivna och vi hoppas kunna locka fler turister att uppleva den vackra naturen här, säger Halldora von Koenigsegg.

Folkkära kocken Leif Mannerström hyllar de de excentriska skåningarnas vilda planer. Han tänker hänga på låset. Så fort Koenigsegg korkar upp den första flaskan har Leif Mannerström planer på att låta smaklökarna dansa i takt som en V8-motor.
– Jag tycker det låter som en mycket bra idé. Jag har redan sett bilder på hur man hanterat vinet där nere i Båstadstrakten.

– Det ska bli mycket spännande att smaka de här vinerna. Jag har inte så mycket erfarenhet av svenska viner. Själv sysslar jag med franska och mina säljer som smör. Så fort man kommer igång och det går att komma dit ska jag åka dit och provsmaka. Om gårdsförsäljningen kommer igång kommer jag också att köpa med mig ett par flaskor, säger Leif Mannerström. 
LÄS MER:

,