Koenigseggs nya satsning – startar Sveriges största vingård

Här är Koenigseggs nya oväntade satsning. Familjen von Koenigsegg blir Sveriges största vinodlare. Nyligen planterade de 85 000 vinstockar på en ny vingård på Bjärehalvön.

Koenigsegg är inte bara framgångsrika med sina hyperbilar, som gjorde rekordvinst med 70 miljoner kronor förra året. Grundaren Christian von Koenigsegg har byggt upp ett imponerande affärsimperium vid sidan av bilmärket. Bland annat har han en stor aktiepost i Tesla och är storägare i den svenska belysningssuccén Plejd. 

Christian och Halldora von Koenigsegg håller på att bygga upp Sveriges största vinsatsning någonsin. Familjen har länge haft ett stort vinintresse.

Nu ger han sig in i nästa satsning tillsammans med sin hustru Halldora von Koenigsegg. Familjen har startat en ny vingård på Bjärehalvön, uppger Bjäre.nu. I dagarna har 85 000 vinstockar planterats på 20 hektar mark på gården. Det gör den till Sveriges största vinsatsning någonsin, och det är också den största planteringen som gjorts i världen i år. 

– Ja vi har haft ett stort vin-intresse länge och samlar på en del viner. Efter att ha smakat riktigt gott svensk vin på Vejby Vingård blev vi inspirerade att göra slag i saken och driva upp vår egen vingård, säger Halldora von Koenigsegg till Bjäre.nu.

Vinodlingen finns på Barkåkra i Ängelholms kommun och Lervik i Båstad. Koenigsegg planerar att skapa nydanade viner genomk kreativitet, traditionell teknik kombinerat med modern biodynamik och ett kreativt sinne. Vinet kommer dock inte att ha samma märke som sportbilar.

– Haha, nej vinet kommer inte att heta Koeningsegg men såklart kommer det att finnas en koppling mellan vinerna och oss. Satsningen är en del i vår företagsgrupp och det är självklart att varumärket är starkt, men hur det ska komma att kopplas till vinsatsningen får vi återkomma till längre fram.

Enligt Christian von Koenigsegg finns det inte tid till så många fritidsintressen, superbilarna tar den mesta tiden.
– Inte jättemycket tid. Men vi bor i Skälderviken och har en hamn nedanför oss där vi har en båt. Så om solen skiner en eftermiddag eller helg och vi inte har alltför mycket att göra har vi möjlighet att ta en ”instant vacation” och ge oss ut på havet. Sen startade vi en liten vinodling här på Bjärehalvön för några månader sedan, så det ger lite annat att tänka på, säger han till Expressen.

Sedan tidigare finns det ett vin som heter Koenigsegg, men det kommer från Österrike och är ej att förväxla med vår svenske sportbilskung. Christian von Koenigsegg är inte den första sporbilsmogul som börjar med vinodling. Lamborghinis grundare Ferruccio Lamborghini hade stora vinodlingar och hans vinmärke existerar än idag. Det finns också ett mousserande vin som heter Ferrari, men det har inget med Enzo Ferrari och bilmärket att göra.