Svensk forskare avslöjar: Därför bländas vi av LED-ljus.
– Små starka punktformade ljuskällor finns egentligen inte i naturen, säger Jörgen Thaung, forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Det tog lång tid innan LED-belysningen tilläts i Sverige. Flera andra europeiska länder hann före. Osram, som är en av de ledande tillverkarna, är nöjda med att Sverige öppnat upp sig.
– Om man jämför med halogen, så har LED ett mycket bättre ljus. När två bilar möts blir det som en maktkamp mellan ljuset. Har du dåligt halvljus kan du uppleva dig bländad, säger Fredrik Svahn, expert på Osram.
Forskaren Jörgen Thaung förstår varför många känner sig bländade av LED-ljus.
– Det som hände när Xenon, och senare LED/Laser, infördes var att de används tillsammans med en helt annan typ av strålkastarsystem. Vanliga Halogenlampor har en relativt stor glödspiral tillsammans med en större reflektor. Det gör att man upplever ljuskällan som en större lysande yta och det verkar störa vårt synsystem mindre, säger Jörgen Thaung, forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Enligt ögonforskaren har tillverkarna tagit åt sig av kritiken.
– När det gäller allmänbelysning med LED har man börjat lära sig läxan och tar bort alla dessa irriterande små starka ljuspunkter. Istället försöker man skapa större lysande ytor med lägre intensitet som inte utmanar synsystemet lika mycket, säger Jörgen Thaung.
Om tillverkarna vill fortsätta sälja LED måste man fortsätta utveckla produkten.
– Men detta är förstås ingen lösning för fordonsindustrin utan här får man helt enkelt bli bättre på att aktivt reglera var ljuset hamnar så att det stör mötande trafikanter så lite som möjligt, säger Jörgen Thaung.
Din ålder påverkar hur du uppfattar ljus från en LED-källa.
– Det är en åldersrelaterad förändring i ögat (grumling) som sprider ljuset och sänker kontrasterna i bilden, vårt öga detekterar. Där spelar det mindre roll ifall vi tittar in mot strålkastaren eller inte, effekten finns där ändå så länge ljuskällan finns i synfältet. Då handlar det mest om intensiteten på ljuskällan och där ger förstås xenon/LED/Laser en större påverkan ifall den riktas mot ett öga, säger Jörgen Thaung.
LED-tekniken är inte utvecklad i samklang med människokroppen. Därför känner man sig bländad av ljuset.
– Små starka punktformade ljuskällor finns egentligen inte i naturen och inget som evolutionen har anpassats till. Därför tenderar troligen vår uppmärksamhet, och blick, oftare dras till dessa ljuskällor än andra. På så sätt blir vi också mer bländade eftersom vi oftare tittar in i ljuskällan när vi omedvetet försöker identifiera vad det är, säger Jörgen Thaung.
Det mänskliga ögat kommer inte att lära sig att hantera bländande lampor – så nu måste tillverkarna utveckla lampor som ger bra ljus, samtidigt som de inte bländer. En stor utmaning.
– Eftersom evolutionen inte kommer att lära oss om vårt synsystem inom de närmaste tusen åren blir det upp till oss att utveckla belysningssystem som fungerar tillsammans med människan, säger Jörgen Thaung.
LED-lampor ger bilisten ett betydligt bättre synfält. Men om du byter till den nya tekniken måste du se till så att allt blir rätt.
– Vi uppmuntrar fordonsägare att göra en riktig ljuskoll om man konverterar till LED. Man har ansvar att säkerställa att ljuset är rätt inställt, säger Fredrik Svahn.
Han får medhåll av forskaren.
– På fordon med sämre fungerande ljusreglering/avskärmning, sämre stötdämpare, eller ojämn väg kan ljusintensiteten variera mycket och då blir det ännu mer lockande för ögat att se mot ljuskällan, säger Jörgen Thaung.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.