En svensk uppfinnare vill revolutionera framtidens elbilar i städer. Han använder samma teknik som för supertågen TGV och Shinkansen.
– Det skulle lösa många problem i städerna, säger svenske ingenjören och uppfinnaren Ronny Särka.
På 1960-talet var man bergsäkra på att människan i vårt tidevarv skulle köra flygande bilar i städerna. Mycket av science fiction-vågen byggde på de här högtflygande drömmarna. Men när vi nu är på väg in i 2025 kör fortfarande bilarna på marken. Det vill svenske uppfinnaren och ingenjören Ronny Särka ändra på. Han har utarbetat en plan för hur vi människor ska lösa framtidens urbana transporter. Han har redan skickat sin plan till ett stort antal beslutsfattare i Sverige och EU.
– Iden kommer från min tid i rörbranschen, där löser vi förflyttningar av vätskor genom att låta den färdas genom nivåer, säger han.
Tekniken och kunnandet finns redan. Det menar Ronny Särka som är ingenjör och expert på rörteknik. Han kan allt om hur man snabbt, säkert och effektivt transporterar vätska genom olika rörsystem. Nu tänker han använda det här kunnandet och tekniken för att förverkliga människors högtflygande drömmar. Hans tanke är att det ska finnas spår som börjar nere vid markplan. Det handlar enligt uppfinnaren om en teknik för eldriften som används av snabbtåget TGV i Frankrike och Shinkansen i Japan.
– Man grenslar ett fordon som sedan tar dig upp till nivå två, där reser du genom staden och kan lugnt luta dig tillbaka och titta på din mobiltelefon, om det är vad du vill göra, säger han.
De här elbilarna går på batterier som ska vara enkla att byta. Du behöver heller inte äga ett själv.
– Nej, det kan vara allmänna medel. Man hoppar bara på första bästa och sedan kan du ta ett stickspår vid någon station och där vänta tills nästa kommer och då tar du den vidare till din destination.
Med den här metoden får vi snabbare, säkrare och mer miljöeffektiva transporter i städerna. Ronny Särka har gjort en mycket genomarbetad plan för hur det ska gå till och byggas.
– I dag så får man gå till en busshållplats, sedan kanske byta och till slut gå den sista biten till jobbet, det här löser många av de problem som vi har i större städer nuförtiden.
Vägarna i himlen ska bygga på en teknik som är tillgänglig redan i dag. Vi människor lever redan i framtiden, utan att veta om det. Tekniken finns där, bara vi är redo att satsa på den.
– De luftburna vägarna är monorail, alltså en skena. Sedan klämmer hjulen åt så du inte ramlar åt sidan och driften sitter i de här klämhjulen som inte är mycket större än till de som sitter på elsparkcyklarna.
Med en europeisk bilindustri som är i kris behöver vi något nytt. Det tycker Ronny Särka. Han tror att de här vägarna kommer att lösa många problem, inte bara logistiskt och miljömässigt. Det kommer också att generera jobb.
– Se på bilindustrin, den går åt pipan nu, kineserna bygger billigare och säljer billigare. Men det är vi som historiskt har stått för utvecklingen. Nu behöver vi ta ett nytt steg.
Även om bilarna susar fram högt över marken, så kommer det att bli säkrare. Fordonen är självkörande, man berättar bara destinationen så tar den dig till destinationen.
– Det blir inga korsningar och inga omkörningar, det är ett säkert och bra system. Jag har tänkt på det här länge nu och tycker att det är dags att börja göra verklighet av den.
Ronny Särkas idé är mer än bara ett papper. Han har startat ett företag och arbetar nu med att informera makthavare och centrala personer, för att kunna presentera den för en bredare publik.
– Jag har precis bildat ett aktiebolag, Nyva AB, för att kunna arbeta vidare med den. Om man söker utvecklingspengar behöver man vara en förvaltning, ett företag eller en högskola.
Visionären Ronny Särka tror att flygande bilar kan frälsa oss från nutidens stora problem i städerna.
– Jag har skrivit till många beslutsfattare, bland annat Ursula von den Leyen och presenterat det här. Nu i januari ska EU har ett möte med bilindustrin för att diskutera krisen. Vi måste göra något, man har läst om Volkswagens kris och hur de ska avskeda 35 000 personer.
Med flygande bilar och vägar vid hustaken kommer människan att spara mycket energi.
– Vi måste ändra vårt medvetande om att energin inte bara finns i väggen. Titta bara på Microsoft och Google, de klarar inte sina koldioxidmål på grund av AI. Vi har så många saker där vi kan spara in på energi.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.