Ruset som kan göra dig rattfull – månader senare

Så länge är du farlig efter ett haschrus. Många drogpåverkade åker fast flera månader senare.
– Du kan röka hasch på julafton och åka fast i mars, det är inte som med alkohol, säger trafikpolisen Anders Schääf.

Han är en erfaren trafikpolis som arbetat över hela Sverige. Under de här åren har Anders Schääf sett hur antalet drogpåverkade förare i trafiken gått om rattfylleristerna. En av anledningarna är haschet. Den kan finnas kvar i kroppen mycket länge och den som rökt på kan åka dit långt senare.
– Man har sett folk komma från kontinenten där det kanske är tillåtet att använda hasch. Sedan rullar de av färjan i Sverige och åker dit. De blev såklart förvånade och undrade hur det här gick till.

Men haschet är en substans som verkar leva ett eget liv i människokroppen. Hur länge det stannar kvar är omöjligt att säga. Men det finns kvar länge och sedan beror det på en rad olika andra aspekter.
– De flesta verkar inte veta om det här. Man röker på under en resa och tror att det ska vara borta när man kommer hem. Men det kan sitta i allt från några veckor upp till flera månader. Det finns många variabler som spelar in, om du är man eller kvinna, hur bra haschet är och så vidare.

Anders Schääf, trafikpolis.

Om du röker hasch och blir stannad av polisen långt senare, kan det sluta med ett fängelsestraff.
– Någon skulle kunna röka hasch på julafton och det ger utslag i mars. Det är väldigt stor skillnad mellan detta och vanlig alkohol.

Polisen ser en illavarslande trend. Allt fler kör drogpåverkade i trafiken. Nu har det till och med gått så långt att den gamla alkoholen inte är lika vanlig längre. Dessutom verkar det finnas en mer liberal syn  på droger.
– Drograttfylleri har blivit allt vanligare och vi kunde i Göteborg se att det gick om alkoholen för några år sedan. Många har också en liberal inställning och tror att det är som att dricka öl, men så är det inte.

Polisen har länge haft små möjligheter att ta fast drogpåverkade. Till skillnad från det klassiska utandningsproverna, har det inte funnits något liknande med narkotika. Istället var det blodprov som gällde och då måste det finnas en misstanke och inte bara rutinkontroll.
– Men nu finns det ögontest som vi kan göra och det finns ett lagförslag att vi ska kunna utföra dem även rutinmässigt.

LÄS MER: