Svensk Bilprovning sålt – blir tysk bilprovning

Staten säljer Bilprovningen till Tyskland för 1,2 miljarder. Det som en gång var monopolet Svensk bilprovning blir nu tysk bilprovning.
– Vi ser fram mot att erbjuda våra svenska kunder våra tjänster och bidra med ökad säkerhet på svenska vägar, säger vd Michael Fürbi.

Nyheten kablades ut vid lunchtid under fredagen. Regeringen har precis skrivit under ett avtal med det stora tyska företaget TÜV Rheinland om att sälja Bilprovningen för 1,2 miljarder kronor. Företaget som tidigare hette Svensk Bilprovning blir ny tysk bilprovning.
– Genom att köpa Bilprovningen tar vi ett stort steg mot att expandera över hela världen. Det är också vårt första insteg på den skandinaviska marknaden, säger Michael Fübi, vd på TÜV Rheinland.

Det tyska bolaget har expansionsdrömmar. Med verksamhet i 50 olika länder blir Bilprovningen deras första övertagande på den skandinaviska marknaden. 
– Från och med nu  kommer inte staten att äga Bilprovningen, det är bra om staten är med och reglerar verksamheten, men den ska inte äga den, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Så här såg det ut på den gamla goda tiden när det hette Svensk Bilprovning och monopol rådde. Foto: Digitalt Museum

Regeringen satt i förhandlingar under hela torsdagen. Flera bud har kommit in och till slut valde man tyskarna som nu förvärvar en fjärdedel av den svenska besiktningsmarknaden. Att TÜV Rheinland som en global aktör dyker upp här borde vara en stor sak bland konkurrenterna. Men branschorganisationen är förtegen.
– Jag vet, men det är inget som jag vill kommentera, säger Tord Fornander. 

TÜV Rheinland kommer in som en tung ägare. Det är ett företag som har verksamhet i ungefär 50 länder över hela världen och som tydligt visar att man vill fortsätta expandera.
– Vi ser fram mot att erbjuda våra svenska kunder våra tjänster och bidra med ökad säkerhet på svenska vägar, säger Michael Fürbi.

Regeringen tycker inte att deras val av ny ägare till Bilprovningen är något kontroversiellt. 
– De går in med tillförsikt och förstår vilket företag det är och det ligger i linje med deras värderingar, säger Elisabeth Svantesson. 

Enligt en undersökning har det visat sig att besiktningen har blivit dyrare sedan avregleringen 2010. Numera finns det ungefär 500 stationer runt om i landet fördelat på olika företag.
LÄS MER: