Kronofogden sålde en Mercedes med fel ägare. Bilen tillhörde egentligen en leasingfirma i Rumänien. Trots att privatpersoner slog larm fullföljdes försäljningen.
– Det är inte klokt att en myndighet får bete sig på det här sättet, säger Svante Magnusson, till GP.
Svante Magnusson, 71, upptäckte en svart Mercedes S 400 av årsmodell 2019 när han tittade runt på Kronofogdens auktionstorget. Han blev genast intresserad av bilen, men i annonsen avslöjades det att den hade ett rumänskt registreringsnummer. Men han var fortfarande väldigt intresserad av bilen och valde därför att kontakta Transportstyrelsen om vad som skulle krävas för att omregistrera den till en svensk bil, skriver GP.
Av Transportstyrelsen fick han höra att han skulle behöva bilens registreringsbevis, som saknades i annonsen. Svante tog därför kontakt med Kronofogden och fick då se att bilen ägdes av ett rumänskt leasingbolag. Alltså verkade det som att den svarta Mercedesen inte tillhörde den skuldsatta personen i Sverige.
Efter sin upptäckt kontaktade Svante Transportstyrelsen som blev lika förvånande. De hävdade att de inte godtar utländsk leasing för omregistrering om man inte kan bevisa att bilen är avbetald, med till exempel en slutfaktura. Svante, som nu var fast besluten att försöka reda ut felet, valde därför att kontakta Kronofogden igen.
Hos Kronofogden kom han i kontakt med en handläggare som då sa att de skulle stoppa försäljningen. Svante valde därefter att kontakta det rumänska leasingbolaget.
– Jag fick tag på en kille där och berättade – han gick i taket. Leasingfirman var jätteupprörda. De ville ha alla uppgifter för att själva ringa Kronofogden, säger Svante till GP.
Svante trodde då att Kronofogden skulle lösa felet, men när han bara någon dag senare gick in på auktionstorget fick han en chock. Där såg han att den svarta Mercedesen hade sålts för 485 000 kronor.
– Vi har gjort bedömningen att bilen inte tillhör någon annan än den skuldsatta. Dokumenten visade sig inte vara ett hinder för utmätning, säger Thomas Sjöstrand, sektionschef på Kronofogden, till GP.
Kronofogdens beslut har fått två överklaganden till tingsrätten. Ett lämnades in av den skuldsatte, som avslogs och ett av det rumänska leasingbolaget. Överklagandet stoppar dock inte försäljningsprocessen och vad som skulle hända ifall köpet slutförs och tingsrätten senare bedömer att bilen inte tillhör den skuldsatte är fortfarande högst oklart och spekulativt, enligt Thomas Sjöstrand från Kronofogden.
LÄS MER:
William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.