Audi A2 återuppstår som elbil – i ett exemplar

Audi visar upp en elektrisk konceptversion av sin kultförklarade A2. Audis lätta och snåla aluminiumbil fyller 25 år och hyllas med en A2 e-tron. 

Audi A2 var småbilen som slog rekord med sin lätta vikt och låga förbrukning när den kom för 25 år sedan. Bilen byggdes i aluminium och vägde i vissa versioner under 900 kg. Men den var dyrare än många mellanklassbilar och sålde dåligt. Redan efter fem år lades den ner. 

Nu överraskar Audi med att visa upp en elektrisk Audi A2 e-tron för att fira modellens 25-årsjubileum. Men den finns bara i ett konceptexmplar som tagits fram av Audis lärlingsprogram. Bilen är trogen originalet, men saknar dörrhandtag, har kamerabackspeglar och moderna LED-lampor. 

Audi A2 var en av sin tids mest strömlinjeformade bilar och hade en cW-värde på 0,28, vad den moderniserade elbilar klarar är ännu så länge inte officiellt. Audi är också sparsamma med andra tekniska detaljer. 

Audi A2 firar 25 år i dagarna och började produceras i november 1999. Den var särskilt framtagen för att vara lätt och bränslesnål och byggdes i aluminium. Den snålaste versionen med dieselmotor gick att köra på 0,3 liter per mil och kallades 3L. 

Modellen var väldigt dyr att tillverka. Även fast småbilen kostade som en normal mellanklassbil gjorde Audi förlust på varje såld bil. Den lades därför ner efter bara drygt fem års produktion 2005. 
LÄS MER: