Polisen köper in fler mobila fartkameror

Polisen kommer nu att köpa in fler mobila fartkameror. Mobila fartkameror sätts in i blixtattacker – och är svåra att upptäcka. De behöver inte ha en varningsskylt.
– Det bör finnas en skylt, men det är inget krav, säger Lis Marie Svonni chef på polisens ATK-avdelning i Kiruna.

ATK står för Automatisk Trafiksäkerhetskontroll. Fortkörarna som åker dit i Sveriges drygt 2500 fartkameror utreds hos polisens ATK-enhet i Kiruna. Mot de fasta kamerorna har fortkörarna en chans att klara sig, för det finns det alltid en skylt som varnar för kameran som gör att bilister hinner bromsa.

Men när det kommer till polisens mobila kameror ligger du mer pyrt till. Här finns det inget krav på att skylta om att det ställts upp en tillfällig fartkamera. Det händer relativt ofta att kamerorna står listigt placerade utan varningsskylt.
– Det bör finnas en upplysningsskylt intill mätplatsen. Men det är inget krav, säger Lis Marie Svonni.

Inte sällan dyker den mobila fartkameran upp vid vägarbeten. Foton: Polisen
Ofta står kameravagnen uppställd utan varningsskylt, då åker många bilister fast.

Då kan det vara för sent. Många fortkörare bromsar när de får syn på skylten. Då har de en chans att sakta ner innan de kommer fram till punkten där kameran börjar mäta. Det är ungefär 100 meter före kameran och bilden tas sedan på 14 meters avstånd.
– Det brukar sitta en skylt på vagnen, säger Erling Andersson, poliskommissarie i Helsingborg och erfaren trafikpolis.

Men vagnen är liten och diskret – skylten likaså. När polisen ställer fram sina mobila fartkameror åker fler fast på de fasta kamerorna. Vid flera tillfällen har över 200 fortkörare tagits på ett par dagar. Den är ett av trafikpolisens allra mest effektiva vapen.

Den mer vanliga fartkameran.

Men du ska samtidigt ha ordentlig otur om du åker fast i en mobil fartkamera. Det är inte många i Sverige, men där de finns använder trafikpolisen dem flitigt.
– Vi har 15 stycken mobila trafiksäkerhetskameror utplacerade över hela landet, säger Lis Marie Svonni.

Men inom en snar framtid kommer det bli fler mobila fartkameror i Sverige. På flera håll i landet, bland annat i Falun, meddelar polisen att man har beställt en mobil fartkamera som snart kommer att operera på vägarna i länet. De mobila fartkamerorna ger polisen möjlighet att göra blixtinsatser på olika vägsträckor.

Om man bedömer att trafiksituationen förändrats och att folk kör för fort, då går det snabbt att placera ut dem. Till skillnad från de stationära kamerorna som kräver en rad tidskrävande installationer.
– Kamerorna är placerade för att sänka hastigheten och rädda liv på de vägar där vi har höga hastigheter och risken för olyckor är stor, säger Lis Marie Svonni.

När det kommer till de vanliga stationära kamerorna är det ett samarbetsprojekt mellan Polisen och Trafikverket. Men med de här mobila enheterna är det annorlunda.
– Det är bara polisens bord, vi har inte alls med dem att göra, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

Men i övrigt är det samma förfarande som med de stationära kamerorna. Bilderna tas bara på fortkörare och gränsen är sex kilometer i timmen. Sedan skickas materialet digitalt till ATK-enheten i Kiruna där de utreds.
LÄS MER: