Här vann Tony Rickardsson GP – nu helt övergivet

Här vann Tony Rickardsson Speedway Grand Prix under sitt VM-guldår 1999. Idag ligger den klassiska arenan övergiven. Folkfesterna har sedan länge tystnat – Coventry Speedway Stadion är sorgligt igenvuxen och förfallen.

Dörren hänger på gärdsgården och där publiken en gång köade i kioskerna ligger glassplitter. Det är åtta år sedan bina lämnade boet och sedan dess har ingen velat flytta in. Bina är Coventry Bees, det klassiska brittiska speedwaylaget med ett dignande prisskåp. I nästan hundra år var detta deras hemmabana. Men 2016 hände något, klubben och arenans ägare blev oense.

Många svenskar känner igen den här arenan som är det nästa äldsta Speedwaystadion i Storbritannien. I slutet av 1990-talet, när masen Tony Rickardsson var som bäst, tillhörde Coventry Stadium en av sex tävlingsplatser på Grand Prix-touren. Då var arenan en kokande häxkittel med öldrickande brittiska speedway-fans som kantade banan.

På den tiden behövde man inte ens vara motorintresserad för att hålla tummarna i speedway. Svenskarna bänkade sig nästan som om det vore fotbolls-VM med hopp om att det skulle bli en titel och nationens polstjärna lysa högt över den fjällhöga nord. Tony Rickardsson vann Storbritanniens GP 1999, medan han kom sexa år 2000. Men idag är stadion enormt dekadent jämfört jämfört med Rickardsson glansdagar. Något youtubern Explore with Shano fångat i en ny film.

Arenan byggdes redan 1928 och var den andra i hela Storbritannien. Till en början var det enkom för motorcykeltävlingar. Men under 1950 talet vidgades vyerna och även bilar släpptes in.
Här har de största stjärnorna uppträtt, kollisioner skett och champagne sprutat över lyckliga ansikten. Men i början av 2000-talet förlorade Coventry statusen som GP-arena i Speedway.

Tony Rickardsson körde GP i Coventry för 25 år sedan.

Då var det något som hände, långsamt gick andan ur alla som verkade kring den och slutligen 2016 stängdes hela rasket. Sedan dess har det stötts och blötts idéer om vad man skulle kunna gör av den, men allt har förkastats. Arenan drabbades tragiskt nog av en mordbrand 2022, och nu är den bortom räddning.

Samtidigt är det ett givet resmål för alla som älskar speedway, man vet aldrig, det kan finnas någon spännande souvenir under damm och glass.
LÄS MER: